Teško je poreći da se, makar u usporedbi s drugim zemljama, hrvatska vlast dobro nosi s pandemijom koronavirusa – nije se povela ni za zapadnjačkim neoliberalnim "tko-preživi-preživi" modelom koji je kulminirao u Americi apelom zamjenika guvernera Teksasa Dana Patricka starijim osobama da se žrtvuju kako bi spasili njihovu nakaradnu ekonomiju utemeljenu na prekarijatu i ugovorima o radu na nula sati, a ni za istočnijim primjerima poput Rusije gdje je izbor ostajanje kod kuće ili zatvor.

Ipak, Uskrs je pokazao da je HDZ i dalje HDZ te da iznad svakog stranačkog popa postoji pop – doslovno.

Ministar Davor Božinović, tako, na konferenciji za medije izjavljuje da policija nije imala dojavu o tome da će se u splitskoj crkvi sv. Leopolda Mandića održati misa za Uskrs.

Moguće je da im uistinu nitko to nije dojavio pozivom na broj 112, ali tamošnji svećenik Josip Delaš, već prekršajno prijavljen zbog vrijeđanja policajaca koji su ga upozoravali da krši preporuke Stožera, danima je najavljivao tu misu uz teatralne izjave: "Neka slobodno dođu policajci, neka me svežu, neka ponesu pištolj, neka me ubiju."

Veći katolik od pape

Koliko mu je stalo do autoriteta policije, države i Splitsko-makarske nadbiskupije pokazuje i činjenica što je nazvao papino održavanje mise u praznoj bazilici sv. Petra "nemoralnim činom".

Sve to vlastima ipak nije bilo dovoljno da zaključe da bi se misa ipak mogla održati – vjerojatno bi to prokljuvili tek da su pratili mobitele, MP4 playere i srčane stentove svih građana.

Ne čudi, stoga, ni što je jedina druga manifestacija koja je dobila posebnu dozvolu hvarska procesija Za križen, pod krinkom da je riječ o tradicionalnom događaju i da je epidemiološka situacija na otoku povoljna.

Za Nakića je zasigurno passé dokazivati svoju progresivnost jer kapitalizam nas voli sve, on je novi stupanj prosvijećenog liberala koji u kršćanima vidi ugroženu skupinu na koju su se namečili i mediji i država i njezina, kako kaže pop Delaš, "jugo-milicija"

Nema veze što su Olimpijske igre, prvi put održane 776. godine prije Krista, odgođene, niti ima veze što pučanstvo ne odlazi na mise, premda se one održavaju još od rimskih katakomba, hvarska se tradicija morala nastaviti da netko slučajno ministra i premijera ne bi gledao poprijeko kada dođu ljetovati u rodna mjesta.

Kako bi na Vilija Beroša i Andreja Plenkovića gledali, ilustrira brzina kojom su se splitski ustaše okupili kako bi Delašu dali podršku transparentima s natpisima "Novinari crvi" i "Za dom spremni".

Ljubav prema kapitalizmu podrazumijeva i ljubav prema ženama

I usred tih evidentnih ustupaka Crkvi koji su pljuska svima onima koji slušaju preporuke Stožera i već mjesec ili dva u procesiji hodočaste samo između kreveta i kuhinjskog stola javlja se najveći liberal u Hrvata, Mario Nakić, s umotvorinom za koju je skupio toliko argumenata da se sramežljivo stisnula na manje od kartice teksta.

Kaže moj dragi kolega i veliki obožavatelj kako neki mediji forsiraju karantenu upravo da bi onemogućili vjerske rituale. Nakićev tekst čarobno pokazuje paralelu između Crkve i poduzetnika – i jedni bi i drugi htjeli biti iznad države, ali istovremeno i parazitirati na njezinim resursima.

Dok svećenici mogu vrijeđati sve autoritete, pri čemu su portretirani kao žrtve medijskog linča, a ne neodgovorni autoritarci, policija im gleda kroz prste da narod ne bi posumnjao koliki su HDZ-ovci vjernici, a za to vrijeme ta ista policija privodi i na podove baca građane koji im se usude odgovoriti i ukazati na dvostruke standarde

No, za Nakića je zasigurno passé dokazivati svoju progresivnost jer kapitalizam nas voli sve, on je novi stupanj prosvijećenog liberala koji u kršćanima vidi ugroženu skupinu na koju su se namečili i mediji i država i njezina, kako kaže pop Delaš, "jugo-milicija".

Naravno, kako ljubav prema kapitalizmu podrazumijeva i ljubav prema ženama, moj se kolega zapitao o kućnom odgoju napadnute novinarke Živane Šušak Živković, ali nije se shodnim našao osvrnuti na kućni odgoj policajaca koji su u jučerašnjoj patroli na Jarunu, također bez privole, snimali i raspačavali pozadinu djevojke na biciklu.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad

Koliko utjehe ima i u državi i u njezinim institucijama pokazuje snimka dvojice policajaca koji, uz taktove narodnjaka, uzdišu i laju nad stražnjicom nepoznate cure koju bi jedan od njih "isprovocirao jednom uporabom".

Koliko se trebamo veseliti ženama u "muškim zanimanjima" pokazuje i njihova kolegica koja potpaljuje njihove vulgarne i nasilničke maštarije interpretirajući činjenicu što je bicikl konstruiran tako da se na njega sjeda stražnjicom kao djevojčino "provociranje".

Vuk, dakle, dlaku mijenja, ali ćud nikad. I dok svećenici mogu vrijeđati sve autoritete, pri čemu su portretirani kao žrtve medijskog linča, a ne neodgovorni autoritarci, policija im gleda kroz prste da narod ne bi posumnjao koliki su HDZ-ovci vjernici, a za to vrijeme ta ista policija privodi i na podove baca građane koji im se usude odgovoriti i ukazati na dvostruke standarde.

Nema veze što su Olimpijske igre, prvi put održane 776. godine prije Krista, odgođene, niti ima veze što pučanstvo ne odlazi na mise, premda se one održavaju još od rimskih katakomba, hvarska se tradicija morala nastaviti

Teško je ne razumjeti bijes kad te interpelira službenik koji bi trebao štititi od nasilja, a savršeno je utjelovljenje proizvoda kulture silovanja. Čak ni zagovor Petra Vlahova u ovoj situaciji ne može oprati ugled momaka u plavom.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.