Image

Harvey Milk i Billie Jean King dobili su najviše civilno odličje SAD-a, Medalju slobode.

Osim ove dvije LGBT ikone odlikovano je još četrnaest osoba o kojima je Billie Jean King rekla: "Nevažni je njihovo porijeklo ili zasluge, ono što nam je zajedničko jest da smo svi željeli pomoći drugima". U uvodnom govoru Barack Obama je naglasio: "Ono što im je zajedničko jest vjera da su naši životi ono što mi od njih učinimo, da prepreke poput rase, roda, fizičke slabosti, ne mogu zauzdati ljudski duh i da je istinski ispit čovjekove vrijednosti ono što činimo jedni za druge". 

Obama je podsjetio prisutne kako je Billie kupila reket kad joj je bilo 11 godina. Koštao je 8 dolara, a zaradila ih je obavljajući kućne poslove. Tad je izjavila da želi postati najbolja igračica na svijetu.

Nastavio je riječima: "Ali danas joj ne odajemo počast zbog uspjeha na terenu, već zbog širenja utjecaja igre, zbog pozitivne promjene stavova sportašica i žena čitavog svijeta i zato što je dala svima, bez obzira na spol i spolnu orijentaciju, uključujući i moje dvije kćeri, šansu da se bore i na terenu i u životu. Kao što je i ona sama rekla 'Nikad ne podcjenjujte snagu ljudskog duha'."

Predsjednik je Harveya Milka predstavio sljedećim riječima: "Veći dio mladosti birao je da bude tih. Na vrhuncu života to je umjesto njega izabrao netko drugi. Ali za ono malo vremena kad je govorio, njegov glas pobudio je nadu milijuna ljudi. Postao je jedan od prvih javno deklariranih homoseksualaca koji su izabrani u državnu upravu. Njegovu poruku nade – nade bez stida i nade bez straha – više nitko ne može utišati.
Harvey je to najbolje rekao sâm: 'Moraš im dati nadu'."

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.