beskucnici_gayNajnovija američka studija pokazuje da je svaki četvrti gej tinejdžer beskućnik. Naime, mlada gej osoba ima veće šanse postati beskućnik nego heteroseksualni tinejdžeri, stoji u rezultatima studije bostonske dječje bolnice.


Autori studije upozoravaju na "ozbiljan problem koji zahtijeva brzu reakciju".

"Gej tinejdžeri izloženi su ogromnom riziku i raznim preprekama na putu do školskog uspjeha te im je zbog toga nužno potrebna pomoć i podrška", izjavila je jedna od autorica studije, Heather Corliss. "Ako uzmemo u obzir da su gej tinejdžeri manjina, ovo su definitivno mnogo veće brojke nego što smo očekivali", dodala je.

Manje od 5%, odnosno više od 6000 srednjoškolaca obuhvaćenih istraživanjem identificirali su se kao gejevi, lezbijke ili biseksualci. Od njih je 19% priznalo da nema dom. S druge strane, među heteroseksualnim učenicima, njih 3,2% živi na ulici.

"Ovo upućuje na to da su gej osobe češće odbacivane od svojih obitelji i imaju veće šanse da zbog toga napuste dom", zaključila je Corliss.

Studija je provedena u saveznoj državi Massachusetts u kojoj je istospolni brak legaliziran još 2004. godine i, navodno, LGBT osobe nisu stigmatizirane. Može se samo nagađati brojka tinejdžera bez doma u ostalim krajevima SAD-a.

Inače, dobrotvorna udruga Albert Kennedy Trust koja pomaže mladim gejevima i lezbijkama beskućnicima, nedavno je pokrenula kampanju pod nazivom "What might have been" u kojoj su sudjelovali slavni gejevi i lezbijke.

Oni u propagandnim spotovima govore što bi im se dogodilo da su slučajno završili kao beskućnici. Neki od njih su Sir Ian McKellen, Andrew Hayden-Smith, Paul O’Grady, Samantha Fox i Sue Perkins.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.