LGBTIQ+ kolektiv za radnička i socijalna pitanja jučer je u Zagrebu simbolično obilježio Dan svjesnosti o beskućništvu mladih LGBTIQ+ osoba kako bi se progovorilo o tom problemu i teškoćama s kojima se suočavaju mlade osobe zbog gubitka podrške obitelji. Besplatna zdravstvena skrb i obrazovanje, pokretanje stambenih zajednica, suzbijanje transfobnog i homofobnog nasilja u prihvatilištima, neki su od temeljnih ciljeva organizatora ove akcije.

Inspirirani inicijativom fondacije True Colors, koju je utemeljila kantautorica Cyndi Lauper, o čemu smo nedavno pisali, a koja je 27. travnja u SAD-u proglasila nacionalnim Danom svjesnosti o problemu mladih LGBT beskućnika pod nazivom #40toNoneDay, LGBTIQ+ kolektiv za radnička i socijalna pitanja odlučio je i u Zagrebu organizirati akciju kako bi upozorili na "nevidljivost i zanemarenost ovoga problema i u Hrvatskoj", navode u priopćenju.

Nedostatak obiteljske podrške glavni uzrok beskućništva mladih LGBTIQ osoba

"Beskućništvo općenito dobiva vrlo malo pozornosti u akademskome kontekstu, no i ono malo istraživanja koja imamo na raspolaganju, iako bilježe tendenciju porasta broja mladih među beskućničkom populacijom, ne uzima u obzir varijable seksualne / romantične orijentacije kao ni rodnog identiteta i izražavanja", ističu.

Navode kako se promatranjem podataka prikupljenih u drugim zemljama ipak mogu naslutiti određeni trendove. Istraživanja u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji pokazuju kako se čak 20 do 40 posto mladih beskućnika i beskućnica identificira kao LGBTIQ, iako se procjenjuje da LGBTIQ+ osobe čine manje od 10 posto ukupnoga stanovništva.

"LGBTIQ+ beskućništvo izravna je posljedica gubitka podrške obitelji, a bez doma i financijskoga oslonca mlade LGBTIQ+ osobe ne mogu nastaviti sa školovanjem ili ostvariti pristup zdravstvenoj skrbi, pa ni zadovoljiti najbazičnije potrebe poput sigurnoga prenoćišta i hrane.

Besplatna i prilagođena zdravstvena skrb, besplatno obrazovanje, pokretanje stambenih zajednica za mlade LGBTIQ+ osobe na ulici, besplatan javni prijevoz i otvaranje gradskih prostora beskućnicima_ama, posebice tijekom hladnih dana, temeljni su zahtjevi koji nas okupljaju", ističu.

Nužna edukacija djelatnika u prihvatilištima s ciljem suzbijanja nasilja

Također navode kako je važno sustavno raditi na iskorjenjivanju transfobnog i homofobnog nasilja u prihvatilištima, kao i educirati osoblje koje dolazi u direktan kontakt s mladima kako bi ga znalo prepoznati i adekvatno odgovoriti na njega, no i preventivno djelovati kako bi se prihvatilišta pretvorila u sigurna mjesta za mlade LGBTIQ+ osobe, na kojima će moći prenoćiti bez straha.

"Postotak mladih LGBTIQ+ beskućnica/ika, u trima državama za koje imamo podatke, 20 do 40 posto, potaknuo je začetnicu akcije, fondaciju True Colors, da je nazove '40toNone' (od 40 do nula). U tome se zrcali i cilj današnjega okupljanja - potpuno dokidanje ovog itekako poražavajućega postotka.

Na tome namjeravamo nastaviti raditi adresiranjem ovoga problema na svim razinama i borbom za stambene politike zasnovane na ekonomskoj i socijalnoj pravdi kao i za dostupnost hrane, obrazovanja i zdravstvene skrbi svima.

Želimo istaknuti da se radi o resursima koje bi trebala moći uživati sva ljudska bića i da se ne radi niti bi se smjelo raditi o privilegiji samo sužene grupe ljudi koja posjeduje novac i društvenu moć", završno poručuju iz LGBTIQ+ kolektiva za radnička i socijalna pitanja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.