Foto: lgbtqnation.comZar na cijelom svijetu nije bilo mjesta za moje dijete? Nikad se to neće prestati pitati Melek Okan, majka transrodne İrem koja je brutalno ubijena 2010. godine u Bursi.


To potresno pitanje stoji na internetskoj stranici revolucionarnog turskog dokumentarca "Moje dijete" u kojemu se pojavljuju roditelji LGBT djece, snimljenog u produkciji organizacije LISTAG (Lambda Istanbul LGBT Solidarity Association) koja prijateljima, obitelji i roditeljima LGBT osoba pruža solidarnost i potporu.

Riječ je o svojevrsnom "coming outu" sedmero roditelja iz Istanbula koji govore o roditeljstvu, odrastanju svoje djece, spoznajama o njihovoj seksualnoj orijentaciji te onome što je uslijedilo: poricanju, traumama, osjećaju bespomoćnosti, strahu i konačnom prihvaćanju.

U konzervativnom društvu kakvo je tursko, morali su se suočiti sa strahom od toga "što će drugi reći" te i sami "izići iz ormara" pred prijateljima, vlastitim roditeljima i ostatkom obitelji. Kažu i kako su sretni što su njihova djeca to podijelila s njima, ističući kako su im upravo ona u procesu prihvaćanja bila najbolji učitelji.

U LISTAG-u smatraju kako je jedan od najefikasnijih načina borbe protiv homofobije i transfobije upravo istupanje roditelja u javnosti, kako bi se njihov glas čuo što dalje i pomogao drugima u procesu (samo)prihvaćanja.

Inače, Turska ne priznaje istospolne zajednice, a lezbijke i gejevi ne smiju služiti vojsku. Također ne postoji nijedan antidiskriminacijski zakon koji bi ih štitio, stoga su, primjerice, i otkazi zbog seksualne orijentacije uobičajeni.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.