Foto: YoutubePremda pravila Eurosonga nalažu da sudionici svojim nastupima ne smiju slati nikakve političke poruke, ovogodišnja finska predstavnica, Krista Siegfrids, najavila je kako će svojom pjesmom "Marry me" podržati ozakonjenje gej brakova.


Ta pjesma na prvo slušanje djeluje kao i tisuće drugih, odnosno kao da govori o djevojci koja će napraviti sve kako bi je voljeni muškarac zaprosio: " Preskačem večeru da bih bila mršavija, gdje je moja prosidba? Znam kamo će me budućnost odvesti, vidim svoje savršeno vjenčanje".

Međutim, dvadesetsedmogodišnja pjevačica tvrdi kako je njezina pjesma oblik protesta prema nedavnoj odluci finskog parlamenta da ne izglasa bračnu jednakost. Također se nada da će gej populacija glasati za nju.

"To je pjesma o ljubavi i toleranciji. U Finskoj nema bračne jednakosti i to je pogrešno, a ja želim pokazati što o tome mislim", istaknula je.

Nada se i kako će njezina pjesma ojačati građansku inicijativu. Naime, aktivisti su dosad prikupili oko 50.000 potpisa za ozakonjenje gej brakova, što znači bi se taj prijedlog ponovno mogao naći na dnevnom redu parlamenta.

Krista na kraju nastupa planira poljubiti jednu od plesačica, što bi Europska radiodifuzijska unija mogla zabraniti s obrazloženjem da "pojedine istočne zemlje i dalje nisu spremne za takve prizore".

"Homofobi su bijesni, ali ja ipak planiram iznenađenje na kraju nastupa. Prijenos će ići uživo, tako da me nitko ne može da zaustaviti", najavila je Siegfrids.

Inače, Finska je jedina nordijska zemlja koja nema bračnu jednakost, no zemlja-domaćin, Švedska, ove je godine svojim LGBT posjetiteljima odlučila odati počast, i to u obliku rozog tepiha ispred Malmö Arene te raznih tematskih događanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.