Foto: FacebookVjerni obožavatelji i obožavateljice europskog glazbenog natjecanja ostali su iznenađeni kada su saznali tko će predstavljati Austriju na Eurosongu.

U rujnu prošle godine, austrijska nacionalna televizija ORF potvrdila je da će ovu zemlju na Eurosongu u Kopenhagenu predstavljati "drag osoba", Conchita Wurst. Riječ je o nekadašnjem muškarcu, 25-godišnjem Tomu Neuwirthu, kojeg je austrijska publika upoznala 2011., na glazbenom natjecanju "Die Große Chance".

Odabir Conchite podijelio je obožavatelje Eurosonga, kako u Austriji, tako i diljem Europe. Vrlo brzo je na Facebooku pokrenuta stranica koja okuplja gotovo 39.000 članova i poziva na zabranu njezina nastupa. Ni korisnici Twittera nisu naklonjeni ovoj pjevačici pa se nerijetko koriste "epitetima" poput "odvratna", "jeftina" i "očajna".

Die Standard prenosi vijest o peticiji koju su u Bjelorusiji pokrenuli građani zabrinuti da će nastup Conchite Wurst negativno utjecati na njihovu djecu. "Popularno međunarodno natjecanje, koje će gledati i naša djeca, iskoristilo je europske liberale i stvorilo plodno tlo za blud", navodi se u peticiji.

Na negativne reakcije publike oglasila se i sama pjevačica. "Moje je stajalište da se borim za nešto pozitivno, a ne protiv negativnih stvari. Oduvijek sam bila autsajder i izložena diskriminaciji. Ne želim da se ovo događa i budućim generacijama", kazala je ona za Radio slobodna Europa.

Transfobiji, o kojoj je ovdje riječ, imali smo priliku svjedočiti već prošle godine kada se Turska pobunila protiv lezbijskog poljupca finske predstavnice Kriste Siegfrids. Nakon Bjelorusije, mogu se očekivati i reakcije Rusije koju će, prema najavama, Conchita prozvati uoči i nakon svog nastupa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.