Zakonski prijedlog o bračnoj jednakosti u Luksemburgu podnesen je još 2010. godine, za vrijeme mandata premijera Jean-Claudea Junckera (nota bene, iz konzervativne stranke i trenutačnoga kandidata pučana za predsjedništvo Europske komisije). U međuvremenu, nova vlada na čijem je čelu premijer Xavier Bettel, inače deklarirani gej, pokrenula je postupak za izglasavanje zakona u parlamentu.

Prijedlog je 28. svibnja usvojilo Pravno povjerenstvo Zastupničkog doma u Luksemburgu što znači da će zakon ići na glasovanje u parlamentu najvjerojatnije sredinom lipnja.

U novom zakonu, institucija braka otvara se parovima istog spola, kao i mogućnost posvajanja djece, no njime se najavljuje i borba protiv prisilnih brakova te se ukida obavezni zdravstveni pregled prije stupanja u brak. Samo se jedna konzervativna stranka reformista u Luksemburgu protivi novom zakonu.

S novim zakonom, Luksemburg će postati 11. europska zemlja u kojoj je ozakonjena bračna jednakost.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.