Nacionalna organizacija za brak (The National Organization for Marriage) koja u SAD-u predvodi kampanju za zabranu bračne jednakost, u državi Maine kažnjena je i mora platiti više od 50.000 dolara jer nije otkrila identitet svojih financijskih izvora.

Odbor u državi Maine za etiku i izborne prakse presudio je da je organizacija prekršila zakon 2009. godine jer nije otkrila imena donatora tijekom kampanje usmjerene ukidanju istospolnih brakova, izvještava Huffington Post. "Stanovnici države Maine zaslužuju znati tko financira političke kampanje koje utječu na njihov glas", stoji u priopćenju te se navodi da je organizacija namjerno izigrala zakon kojim se traži da političke kampanje otkriju donatore.

Prema povjerljivom dokumentu iz 2009. koji je nedavno izišao u javnost, organizacija je bila svjesna "ozbiljne prepreke" u financiranju. Konkretno, u državama u kojima se zakonski moraju objaviti imena donatora, upozorilo se na "prijetnje zastrašivanja" potencijalnim donatorima. Stoga se smislio prečac: donatore se pozivalo da direktno daju sredstva središnjici NOM-a, a ne ispostavi te organizacije u samim državama.

Plivali u mutnim vodama, a sad su "žrtve lova na vještice"

Tako je novac, bez imena donatora, mogao direktno biti prebačen u kampanju. U državi Maine NOM je tako isplatila oko dva milijuna dolara lokalnoj organizaciji Stand for Marriage Maine koju je pak osnovao predsjednik NOM-a, Brian Brown. Nemali iznos činio je oko dvije trećine ukupnog proračuna lokalne ispostave.

Odbor u državi Maine smatra da bi takvo izigravanje zakona moglo postaviti "ozbiljni presedan" jer bi se njime "značajno umanjila količina informacija dostupnih glasačima u budućim izborima". Organizacija za brak već je prije izgubila dva spora u kojima je nastojala pobiti ustavnost zakona o financiranju političkih kampanja u državi Maine.

Predsjednik organizacije Brown izjavio je za Huffington Post da se radi, ni manje ni više, o "političkom lovu na vještice". Potom je naveo da ni druge organizacije (koje poput njegove, vide svog glavnog neprijatelja u bračnoj jednakosti) nisu otkrile imena donatora. Na odluku će se, naravno, žaliti.

Podsjeća se da je još 2010. Vrhovni sud SAD-a presudio protiv skupine Protect Marriage Washington (također pod okriljem NOM-a) jer je sakrila imena potpisnika peticija protiv bračne jednakosti. Inače, kampanja u državi Maine imala je središnju ulogu u kampanji protiv gej brakova i imala je za cilj pokazati da "nema potrebne većine za gej brakove u SAD-u".

Hrvatski déjà vu

U državi Maine bračna jednakost ozakonjena je 2012., a danas čak i republikanski zastupnici počinju tvrditi da se nema smisla protiviti bračnoj jednakosti.

Podsjetimo, domaći pandan NOM-a, inicijativa "U ime obitelji" također nije objavila imena donatora, isto iz razloga "straha" za njih te se mahom pravdala radom volontera.

S druge strane, liderica inicijative, Željka Markić redovito je prozivala nevladine udruge zbog novca koji dobivaju, a portalu CroL.hr financiranje je, štoviše, htjela dokinuti odmah, nakon što je isti dobio prva sredstva nakon 14 i pol godina volonterskog rada.

Prikladnim se čini, u kontekstu netransparentnih financija, spomenuti da bi portal narod.hr trebao primiti svježu injekciju javnih sredstava u iznosu od 120.000 kuna temeljem odluke gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za "promicanje javnosti rada gradske uprave" iako portal nema gradsku rubriku, a većina medija ionako redovito i besplatno objavljuje informacije o radu gradske uprave.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.