Kentucky je ovog tjedna postao još jedna u nizu američkih država u kojima su zabrane istospolnih brakova proglašene neustavnima, a obrazloženje presude pokupilo je zaslužene lovorike i postalo vijest dana u tamošnjim medijima.

Jedan od argumenata protiv bračne jednakosti iznesen pred sudom bio je nalik onima kakve slušamo i na domaćem terenu. Naime, na sudu je rečeno da bi zakonski blagoslov države istospolnim brakovima "negativno utjecao na natalitet".

"Ovakve argumente ne može iznositi nitko ozbiljan. Premda se čini gotovo nepotrebnim objašnjavati, evo zašto je tome tako", napisao je u uvodu obrazloženja presude savezni sudac John Heyburn, a prenosi portal MotherJones.

"Čak i kad bismo pretpostavili da država ima legitiman interes promicati prokreaciju, Sud nije uspio shvatiti, a tuženik nije objasnio, kako bi zabrana prava na brak istospolnim parovima na bilo koji način mogla utjecati na prokreaciju heteroseksualnih parova. Isključivanje istospolnih parova iz institucije braka ne mijenja broj heteroseksualnih parova koji odlučuju sklapati brakove, broj onih koji žele imati djecu, kao ni na broj djece koju već imaju", nastavio je.

"Pokušaji države da istospolnim parovima zabrani pravo na brak zbog ekonomske stabilnosti te 'osiguranja nastavka vrste' u najmanju su ruku nelogični, pa čak i zbunjujući. Sud ne može dokučiti nijedan uvjerljiv i legitiman razlog zašto bi država Kentucky isključila istospolne parove iz institucije braka", zaključio je, s pravom, sudac Heyburn.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.