Makedonska vlada priopćila je da će u toj zemlji doći do ustavnih promjena čiji je cilj kvalitetnija i detaljnija raspodjela, ekonomsko ojačanje i bolje funkcioniranje sustava, a najveća promjena bit će – definicija braka.

Naime, premijer Nikola Gruevski iz konzervativne stranke VMRO - DPMNE potvrdio je da će, među ostalim, definirati brak isključivo kao zajednicu između muškarca i žene, javlja agencija Independent.

"Ustavna zaštita i jasna definicija braka omogućit će dodatnu zaštitu djece i afirmaciju njihova odrastanja u okruženju s majkom i ocem, a osigurat ćemo i zaštitu za samohrane roditelje", kazao je.

Podsjetimo, ideja o ustavnoj definiciji braka u Makedoniji datira još iz 2011., a ta se zemlja prošle godine našla na "nišanu" Human Rights Watcha, i to zbog serije homofobnih napada na aktiviste te kamenovanja i paleža LGBTI centra u Skopju. Osim toga, sve do proljeća 2012. Makedonija je bila jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj LGBT zajednica nije bila organizirana u udruge i LGBT pokret.
 
U Makedoniji je potrebna podrška dvije trećine skupštine kako bi došlo do ustavnih promjena, a uspiju li u tome, svrstat će se uz bok Hrvatskoj, Bjelorusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Litvi, Latviji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini koje sve redom u svojim ustavima definiraju brak kao zajednicu žene i muškarca.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.