Makedonska vlada priopćila je da će u toj zemlji doći do ustavnih promjena čiji je cilj kvalitetnija i detaljnija raspodjela, ekonomsko ojačanje i bolje funkcioniranje sustava, a najveća promjena bit će – definicija braka.

Naime, premijer Nikola Gruevski iz konzervativne stranke VMRO - DPMNE potvrdio je da će, među ostalim, definirati brak isključivo kao zajednicu između muškarca i žene, javlja agencija Independent.

"Ustavna zaštita i jasna definicija braka omogućit će dodatnu zaštitu djece i afirmaciju njihova odrastanja u okruženju s majkom i ocem, a osigurat ćemo i zaštitu za samohrane roditelje", kazao je.

Podsjetimo, ideja o ustavnoj definiciji braka u Makedoniji datira još iz 2011., a ta se zemlja prošle godine našla na "nišanu" Human Rights Watcha, i to zbog serije homofobnih napada na aktiviste te kamenovanja i paleža LGBTI centra u Skopju. Osim toga, sve do proljeća 2012. Makedonija je bila jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj LGBT zajednica nije bila organizirana u udruge i LGBT pokret.
 
U Makedoniji je potrebna podrška dvije trećine skupštine kako bi došlo do ustavnih promjena, a uspiju li u tome, svrstat će se uz bok Hrvatskoj, Bjelorusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Litvi, Latviji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini koje sve redom u svojim ustavima definiraju brak kao zajednicu žene i muškarca.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.