Olimpijski odbor uveo je posebnu odredbu o suzbijanju diskriminacije koju moraju poštivati gradovi domaćini, nakon kontroverze oko antigej zakona u Rusiji prilikom ZOI-a u Sočiju ove godine.

U odredbi stoji da "bilo koja forma diskriminacije s obzirom na zemlju podrijetla, rasu, vjeru, spol ili na bilo kojoj drugoj osnovi nije u skladu s olimpijskom pokretom“,a  temelji se na šestom načelu Olimpijske povelje.

Iskorak Olimpijskog odbora uslijedio je nakon kontroverze u Sočiju. Naime, više od 50 aktualnih i bivših olimpijaca javno je prozvalo rusku vladu zbog zakona o zabrani "gej propagande“. Prozvali su i Olimpijski odbor i sponzore što nisu ništa napravili da se suzbije takav zakon. Među potpisnicima bili su Martina Navratilova, Andy Roddick, Greg Louganis…

Tri grada na popisu kandidata za ZOI u 2022. su Oslo u Norveškoj, Almaty u Kazahstanu te Peking. I Kina i Kazahstan redovito su prozivani zbog nepoštivanja ljudskih prava.

Očekuje se, piše Guardian, da će taj potez imati utjecaj i na FIFA-u da zauzme stajalište prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. te onog u Kataru 2022., gdje je homoseksualnost ilegalna.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.