Danska je 1. listopada 1989. postala prva zemlja na svijetu koja je zakonski priznala istospolne parove i tako otvorila put prema bračnoj jednakosti.

Tog je dana 11 istospolnih parova sklopilo civilno partnerstvo u Gradskoj vijećnici Kopenhagena. Nakon ceremonije, tri para su kočijom stigla do sjedišta organizacija LBL i predstavili se medijima kao prvi istospolni parovi na svijetu koje priznaje zakon, podsjeća Gay Star News.

Pionirski potez Danske nadahnuo je mnoge LGBT aktiviste po cijelom svijetu te, danas, 25 godina nakon, u 19 zemalja postoji bračna jednakost.

Danska je inače jedna od najliberalnijih zemalja na svijetu. Dekriminalizirala je homoseksualnost 1933., dob pristanka na spolni odnos ista je homoseksualne i heteroseksualne parove od 1977., a tamo je osnovana  jedna od prvih LGBT organizacija na svijetu, još 1948. Pravo na posvajanje postoji od 2010., a bračna jednakost uvedena je 2012.

Ovog se tjedna u Kopenhagenu održavaju brojne svečanosti da bi se obilježila srebrna godišnjica civilnog partnerstva. Istospolni parovi u Danskoj mogu se vjenčati i u vjerskoj ceremoniji. Svećenicima je dopušten prigovor savjesti, no u tom slučaju, za ceremoniju se nađe zamjenski vjerski službenik.

BBC je u reportaži podsjetio na jedan od prvih istospolnih parova u Danskoj koji su sklopili civilno partnerstvo, Ivana Larsena, svećenika Luteranske crkve i Ovea Carlsenna, psihologa

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.