Premda su imali dogovoreno snimanje u prostorima njujorške privatne katoličke srednje škole za dječake Salesian High School, naknadnom odlukom školske administracije zabranjeno je snimanje scena filma "Freeheld", koji tematizira borbu za LGBT prava.

 

Škola je trebala "glumiti" gradsku vijećnicu u okrugu Ocean u New Yerseyu, a u toj sceni Julianne Moore se s partnericom prijavljuje za sklapanje civilnog partnerstva kako bi nakon njezine smrti mogla dobiti pravo na mirovinu. 
 
O tom se događaju oglasila i Ellen Page na svom Twitteru: "Služiti se religijom kako bi se opravdala zadrtost nešto je što me rastužuje. Šaljem potporu LGBT učenicima u toj školi i nadam se da će naići na prihvaćanje", napisala je.
 
Podsjetimo, potresna je to priča o borbi lezbijskog para za jednakost, a glavne junakinje tumače Julianne Moore i Ellen Page.
 
Film "Freeheld" temelji se na životima Laurel Hester i Stacie Andree koje su se borile za izmjenu zakona o civilnom partnerstvu u New Jerseyu. Nakon što je Hester preminula od raka, njezina partnerica Ardeen nije imala pravo na njezinu mirovinu, premda su njihovi heteroseksualni sugrađani zaposleni u državnim službama to pravo uživali.
 
Laurel Hester bila je policajka koja je privukla pozornost javnosti kad je na samrti apelirala da se mirovinska prava prošire i na istospolne partnere. Producent filma Michael Shamberg izjavio je za BuzzFeed da poštuje odluku administracije salezijanske škole, ali i istaknuo kako je žalosno što su povukli dozvolu za snimanje.
 
Film se temelji na istoimenom dokumentarcu koji je 2008. dobio Oscara za najbolji kratki dokumentarni film

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.