Interaktivni spomenik koji je donedavno stajao u St. Petersburgu u čast osnivaču Applea, Steveu Jobsu, rastavljen je i uklonjen – i to zbog zakona koji brane "homoseksualnu propagandu".

Razlog je autanje aktualnog čelnika tvrtke Apple, Tima Cooka, ali navodno i činjenica da je bivši zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, Edward Snowden, tvrdio kako upravo Appleovi proizvodi podatke o korisnicima prosljeđuju američkim tajnim službama.

"U Rusiji su gej propaganda i druge seksualne perverzije među mladima zabranjene zakonom, a spomenik je bio u području direktnog pristupa mladih. Nakon što je čelnik Applea, Tim Cook, javno podržao sodomiju, spomenik je uklonjen kako u skladu s ruskim federalnim zakonom koji djecu štiti od informacija koje zatiru tradicionalne obiteljske vrijednosti", navodi se u priopćenju tvrtke ZEFS.

Tvrtka ZEFS uklanjanje spomenika popratila je i fotodokumentacijom (Foto: Press office ZEFS)

Šef i osnivač tvrtke ZEFS koja je spomenik postavila prošle godine, Maksim Dolgopolov, kazao je kako "ne isključuje mogućnost njegova vraćanja, ali izmijenjenog tako da SAD-u pošalje poruku da se Rusi odriču Appleovih uređaja".

Inače, dvometarski spomenik je bio u obliku iPhonea 4, zadnjeg u čijem je razvoju sudjelovao pokojni Jobs. Na prednjoj strani nalazio se interaktivni dodirni zaslon s biografijom Stevea Jobsa, zajedno s fotografijama i videosnimkama, a očitavanjem barkoda na poleđini moglo se pristupiti njemu posvećenoj internetskoj stranici.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.