Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs u četvrtak je javno obznanio da je gej i tako postao prvi istočnoeuropski političar koji je izišao "iz ormara".

O tome su izvijestili brojni svjetski mediji, a Washington Post njegov je čin proglasio "golemim korakom naprijed za gej prava u Istočnoj Europi".

Rinkēvičs je jedan od najpopularnijih latvijskih političara, no o njegovom se privatnom životu znalo vrlo malo jer je dugo odbijao govoriti o tome. Objavu je odlučio podijeliti sa svijetom putem Twittera, kratkom porukom: "Ponosno objavljujem da sam gej... sretno svima...".

Foto: Screenshot

Ako su neki i sumnjali u autentičnost te objave, Rinkēvičs glasnogovornik je te sumnje otklonio kazavši kako je prava.

Rinkēvičseva objava doista jest golem korak, barem za Latviju koja je još 2005. ustavom zabranila istospolne brakove, nakon što je u Rigi održana prva Povorka ponosa. Ove je godine pak latvijski EU zastupnik Robert Zile citirao amandman nacionalnog ustava kao opravdanje da glasa protiv izvješća o europskoj strategiji LGBT prava.

Rinkēvičs je najavio i kako će se boriti za ozakonjenje istospolnih zajednica u svojoj zemlji: "Znam da će to izazvati histeriju, ali ponosan sâm što sam gej", poručio je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.