Vlada je na prošlotjednoj telefonskoj sjednici na prijedlog zastupnika SDP-a Peđe Grbina i Marije Lugarić prihvatila amandman na članak 13. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, čime je omogućeno da od 1. siječnja iduće godine izvanbračni drug i životni partner mogu koristiti osobni odbitak jednako kao i bračne zajednice.

Porezna olakšica se odnosi na povećanje odbitka u slučaju da je partner nezaposlen, a tom se olakšicom u konačnici dobiva i veća plaća. Time su izjednačena prava svih životnih partnera, bili oni u braku ili izvan braka, formalni ili neformalni, istospolni ili ne, jer kako je pojašnjeno na Facebook stranici Vlade,"težimo stvaranju društva bez diskriminacije".

Porezna uprava u dosadašnjem je radu odbijala provoditi rečene zakone

Ovim amandmanom Vlada na neki način dovodi u red i rad Porezne uprave, jer iako su poreznici i dosad trebali provoditi odredbe iz Obiteljskog i Zakona o životnom partnerstvu, u obrazloženju amandmana može se iščitati kako to u praksi očito nije bio slučaj:

"Porezna je uprava u dosadašnjem radu odbijala provoditi rečene zakone i svojim postupanjem dovodi Republiku Hrvatsku u ozbiljnu opasnost, ne samo naknada šteta određenim parovima čija su pojedinačna prava takvim postupanjem povrijeđena već i provedbe infrakcijskog postupka zbog odbijanja postupanja u skladu s pravnom stečevinom Europske unije", precizira se u pojašnjenju amandmana koji potpisuju SDP-ovi zastupnici Lugarić i Grbin.

Prihvaćanjem ovog amandmana Vlada ukida nejednako postupanje prema hrvatskim građanima, a i sprečavaju se štetne posljedice koje bi mogle proisteći iz dosadašnjeg djelovanja Porezne uprave.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.