Dvodnevna radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova" započela je u subotu u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" u organizaciji Zagreb Pridea, Hrvatske udruge za mirenje i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Kako je istaknuo Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, prvi je to takav skup u Hrvatskoj, a radionice su namijenjene sucima i sutkinjama (izmiriteljima i izmiriteljicama), obiteljskim medijatorima i medijatoricama, odvjetnicima i odvjetnicama, te izmiriteljima i izmiriteljicama izvan sustava socijalne skrbi.

Neki uz njih, uz predavačicu s londonskog Sveučilišta, sudionici su ove dvodnevne radionice, a izlagačica sa spomenutog britanskog Sveučilišta, Maria Federica Moscati, izabrana je za izlaganje, budući se pokazalo kako je Velika Britanija po pitanju obiteljske medijacije najviše praktično napredovala u usporedbi s drugim europskim zemljama, pojasnio je Jurčić.

Hrvatska nema dovoljno prakse u medijaciji

Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih, podsjetila je kako je u Hrvatskoj od 1. rujna ove godine na snazi novi Obiteljski zakon koji je donio brojne izmjene, a jedna od važnijih je i novi institut - Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kad roditelji ne žive zajedno. Sporiš smatra da je kod nas o situacijama obiteljske medijacije danas uopće teško pričati, budući da zbog te rujanske novine u zakonu Hrvatska nema dovoljno prakse pa su ovakve radionice dobra prilika da se po tom pitanju nešto napravi u pozitivnom smjeru, odnosno da se nešto izmjeni.

"Dijete i zaštita njegovih interesa kao i želja da razvod bračne (ili izvanbračne) zajednice prođe civilizirano u fokusu su novog Obiteljskog zakona na što se želi ukazati u pripremi ovakvih skupova", rekla je Sporiš. Od početka iduće godine najavila je obvezatnost prvog sastanka s obiteljskim medijatorima prilikom razvoda braka ili izvanbračne zajednice ukoliko u toj zajednici postoji dijete.

Medijacija po centrima bit će besplatna

Istaknula je kako je u županijskim centrima za socijalnu skrb osiguran dovoljan broj obiteljskih medijatora, odnosno 60-ak njih u cijeloj Hrvatskoj, odnosno dva do tri po županijama. Dodala je i kako će medijacija po centrima biti besplatna, a obavljat će je educirani radnici centara.

Pozdravljajući sudionike skupa, pravobraniteljica Višnja Ljubičić poželjela je sudionicima uspješnu razmjenu znanja i iskustva u toj vrsti problema. Kazala je kako je nju i instituciju na kojoj je na čelu potaknulo da uz Zagreb Pride pripremi jedan takav skup bila ne samo činjenica da je institucija pravobraniteljice sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona, već i činjenica da se sa Zagreb Prideom pokuša aplicirati na europske fondove, kao i pokušaj da se napravi jedan regionalni Centar za mirenje u RH.

Ova je radionica priređena u okviru međunarodnog projekta "Litigious Love: Same -Sex Couple and Mediation in the European Union", koji financira Europska unija u okviru programa Opće uprave za pravosuđe Europske komisije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.