Za neke LGBT Amerikance promjene ne stižu dovoljno brzo. Jedna od njih bila je je transrodna tinejdžerica Leelah Alcorn, koja je u oproštajnom pismu otkrila kako je višegodišnje emotivno zlostavljanje od strane pobožnih roditelja kršćana odlučila prekinuti samoubojstvom, jer tako jednostavno više nije mogla živjeti.

Tri dana nakon Božića, ta je sedamnaestogodišnjakinja iz Kings Millsa (Ohio) vlastitom odlukom okončala život zakoračivši na autocestu ispred jureće traktorske poluprikolice. Unaprijed pripremljena oproštajna poruka na njezinom blogu na Tumblru rasvjetlila je slučaj policijskim istražiteljima.

"Nemojte biti tužni, molim vas, jer ovako je bolje. Samo bih živjela životom koji nije vrijedan življenja....jer sam transrodna", napisala je Alcorn. Pisala je i o tome kako je prije nekoliko godina otkrila roditeljima kako se doista osjeća, no oni su sve to odbacili i protumačili kao fantaziju i fazu kroz koju prolazi. Majka joj je rekla i kako Leelah (koja je rođena kao Josh Alcorn) nikad ne može doista biti djevojka, jer – Bog ne griješi.

"Počivat ću u miru tek ako jednog dana transrodne osobe neće biti tretirane poput mene"

"Roditelji, ako ovo čitate, nemojte tako nešto reći svojoj djeci, čak i ako ste kršćani ili protivnici transrodnih osoba, nemojte nikada tako nešto reći nekome, posebno svom djetetu. To neće ništa promijeniti, osim što će se dijete zamrziti. To je ono što se meni dogodilo", napisala je Leelah.

Na njezinom se blogu, koji je u međuvremenu izbrisan, još uvijek kroz prijašnje objave moglo pratiti koliko se ta tinejdžerica borila za svoj identitet, ali također se zamjećuje kako su objave poprimile mračniji ton u zadnje vrijeme, poput jedne poruke koju je prenijela s tuđeg bloga: "Samo trebam skočiti i tada će sve završiti".

Alcorn je u oproštajnoj poruci napisala i kako je jedino što su njezini roditelji učinili bilo to da su je vodili kršćanskim terapeutima te joj konstantno odbijali dati dozvolu za promjenom spola, koja joj je trebala kao maloljetnici. Nakon što se Leelah pobunila i odlučila se u školi deklarirati kao gej, kako bi samoj sebi olakšala daljnje autanje kao transrodne osobe, roditelji su joj na nekoliko mjeseci zabranili viđanje s prijateljima i onemogućili joj pristup društvenim mrežama, što ju je dodatno bacilo u depresiju.

"Počivat ću u miru tek ako jednog dana transrodne osobe neće biti tretirane poput mene, nego poput svakog ljudskog bića, s uvažavanjem naših osjećaja i ljudskih prava. O rodu bi se trebalo podučavati u školama, ako je moguće čim ranije", poručila je.

Foto: lazerprincess/tumblr

Dio oproštajnog pisma Lellah Alcom (kliknite za uvećanje)

"Moja smrt treba nešto značiti. Molim vas, popravite društvo"

Zatražila je da se prihod od prodaje njezinih stvari donira organizacijama za prava transrodnih osoba, te da se njezino ime stavi na godišnju listu ubijenih i onih transrodnih osoba koje su počinile samoubojstvo, jer nije željela da njezina smrt bude uzaludna.

"Moja smrt treba nešto značiti. Moju smrt treba dodati na listu svih transrodnih osoba koje će počiniti samoubojstvo ove godine. Želim da netko pogleda tu brojku i kaže 'ovo je s*ebano' i to popravi. Popravite društvo. Molim vas."

Brojni su se odlučili učiniti upravo to i putem društvenih mreža kroz hashtag #JusticeForLeelahAlcorn.

Nažalost, smrti poput njezine postale su uobičajena pojava.

Prema posljednjem istraživanju Instituta Williams, čak 41 posto transrodnih osoba pokuša samoubojstvo, što je 10 puta više od drugih Amerikanaca. No, znanstvenici nemaju dovoljno informacija o onima koji su život doista odlučili okončati vlastitom odlukom. Kako njihove smrti ne bi ostale nezamijećene, svake se godine 20. studenog obilježava Dan sjećanja na transrodne osobe. Leelah Alcorn će se ovom oproštajnom porukom, koja malo koga može ostaviti ravnodušnim, zasigurno dugo zadržati u našem sjećanju.

Leelahina majka, Carla Alcorn, u intervjuu za CNN o pokojnoj kćeri govorila je u muškom rodu kazavši kako "njezina religija 'to' ne podržava", ali da su ona i njezin suprug "bezuvjetno voljeli svog sina". U međuvremenu je pokrenuta peticija kojom se traži da na Leelahinom nadgrobnom spomeniku bude uklesano ime "Leelah Alcorn", a potpisalo ju je preko 69.000 ljudi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.