Upitan na koja je postignuća u protekloj godini najponosniji, britanski premijer David Cameron izdvojio je – bračnu jednakost.

Na panelu u Wirralu kazao je kako mu je najdraži trenutak u kojem je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo najbrže rastuća ekonomija u Europi, ali da je uvođenje bračne jednakosti doživio veoma osobno, javlja portal Pink News.

"Dobio sam mnogo pisama od ljudi koji su mi zahvaljivali, jer zbog promjena koje smo uveli oni se sad mogu vjenčati s voljenim osobama", prisjetio se.

Dodao je i kako su ga mnogi pozivali na vjenčanja na kojima nažalost nije bio, ali je izrazio nadu da će uskoro biti u prilici nazočiti takvoj svečanoj prigodi.

Britanski premijer oduvijek je podržavao bračnu jednakost i nikad se nije libio otvoreno izreći svoj stav o tome, a kazao je i kako je pravo na brak posve u skladu s njegovim konzervativnim vrijednostima te kako bračna neravnopravnost ograničava potencijal nacije.

"Ponosan sam što smo ozakonili istospolne brakove. Radujem se što su ljubav dviju osoba i njihova međusobna posvećenost sad priznate kao jednake. Podržao sam taj zakon jer vjerujem u odanost, odgovornost i obitelj. Ne želim da ljubav bude podijeljena zakonima", napisao je Cameron nakon što je novi zakon stupio na snagu u srpnju 2013.

"Omogućavanje prava na brak svima govori mnogo o društvu kakvo jesmo i u kakvom želimo živjeti, a to je ono koje poštuje pojedince bez obzira na njihovu seksualnost. Ako određenoj skupini građana neprestano govorite da su manje vrijedni, oni će možda s vremenom u to početi vjerovati. Osim štete koju to može prouzročiti, to ograničava i potencijal nacije. I iz tog sam razloga sretan što smo imali hrabrosti za promjenu", poručio je tada britanski premijer.


Premijerova videoporuka podrške uoči London Pridea 2014.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.