Austrijski Ustavni sud danas je objavio odluku prema kojoj je zabrana posvajanja djece istospolnim parovima proglašena protuustavnom.

Predsjednik Ustavnog suda, Gerhart Holzinger, kazao je kako "nema opravdanja za različit tretman zbog seksualne orijentacije", javlja austrijski list The Local.

Austrijskim je istospolnim parovima od 2013. dopušteno posvajanje biološkog djeteta partnera/ice, a razlog promjeni zakona bio je "X i drugi protiv Austrije" pred Europskim sudom za ljudska prava koji je presudio da Austrija krši Članak 14 (zabrana diskriminacije) i Članak 8 (pravo na privatan i obiteljski život).

Odvjetnici žena koji su predmet poslali na Ustavni sud odluku su nazvali "potpunim uspjehom" i pozvali austrijsku vladu da ozakoni bračnu jednakost.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.