Riječka Udruga dragovoljaca Domovinskog rata podnijet će nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića i glavnog dramaturga te kuće Marina Blaževića zato što su na pročelju kazališta na Dan neovisnosti izvjesili zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice, umjesto hrvatske državne zastave, potvrdio nam je predsjednik te udruge Mile Biondić.

''Frljić i Blažević su počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, jer su na Dan neovisnosti 8. listopada na pročelju zgrade riječkog HNK izvjesili zastavu duginih boja, LGBT zastavu, a Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske je utvrđeno da se taj dan obilježava isticanjem hrvatske državne zastave'', rekao nam je Biondić.

Osim hrvatskog zakona, Biondić tvrdi kako je ''prekršen i statut jedne nacionalne kazališne kuće''.

Iz riječkog HNK nemaju komentara "jer nije potreban"

''Mi smatramo da su obezvrjeđivali i izrugivali se hrvatskoj zastavi, a čak i prema statutu kazališta trebala je biti izvješena hrvatska državna zastava'', rekao nam je predsjednik udruge i dodao: ''To nije njegovo kazalište, to nije njegova kuća, to je nacionalno kazalište i ne može po njemu raditi što se sjeti'', kaže Biondić.

Pojašnjavajući zašto su mjesecima čekali s podizanjem kaznene prijave, Biondić pojašnjava kako su ''očekivali reakciju osoba odgovornih za imenovanje Frljića i Blaževića na čelne dužnosti u riječkome HNK. No, to se nije dogodilo i smatramo da se stvorili uvjeti za ovu kaznenu prijavu. Isto tako smatramo da su stvoreni uvjeti da se ta dvojica smjene, vrijeme je da dođe netko drugi'', poručio je Biondić.

Komentar intendanta riječkog HNK Olivera Frljića do zaključenja članka nismo dobili, a iz te su nam nacionalne kazališne kuće tek poručili: ''Nemamo komentara, nije potreban''.

Podsjetimo, na pročelju riječkoga HNK, osim zastave duginih boja, 8. listopada prošle godine bili su izvješeni i natpisi "Čestitamo dan nezavisnosti" i "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.