Nakon što je u listopadu priznao statuse istospolnih parova koji su brakove sklopili u inozemstvu, rimski je gradonačelnik Ignazio Marino danas otišao korak dalje podržavši amandman Gradskog vijeća o osnivanju registra civilnih partnerstava.

To konkretno znači kako će se sva civilna partnerstva sklopljena u inozemstvu automatski upisivati u taj registar, javlja agencija Ansa.

Amandmanu su se, očekivano, usprotivile stranke Novi desni centar (NCD), Forza Italia (FI) i Braća Italije (FDI).

"Ovo nije samo čin civiliziranosti i poštenja već odluka koja nas svrstava uz bok glavnim europskim državama s kojima dijelimo političku i kulturnu povijest. Rim se nada kako će svojim primjerom potaknuti neodlučne zakonodavce koji već dugi niz godina izbjegavaju puno priznanje zakonskih i građanskih prava svih parova bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju", poručio je gradonačelnik Marino na svojoj internetskoj stranici.

Raspravi u Gradskom vijeću nazočili su neki LGBT aktivisti i političari, među kojima i guverner južne pokrajine Apulije, Nichi Vendola, koji je kazao kako "sad predstoji borba za gej brakove".

"Moramo izići iz srednjeg vijeka te istospolnim parovima omogućiti zakonsko prepoznavanje i legitimnost", dodao je Vendola.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.