Nakon što je u listopadu priznao statuse istospolnih parova koji su brakove sklopili u inozemstvu, rimski je gradonačelnik Ignazio Marino danas otišao korak dalje podržavši amandman Gradskog vijeća o osnivanju registra civilnih partnerstava.

To konkretno znači kako će se sva civilna partnerstva sklopljena u inozemstvu automatski upisivati u taj registar, javlja agencija Ansa.

Amandmanu su se, očekivano, usprotivile stranke Novi desni centar (NCD), Forza Italia (FI) i Braća Italije (FDI).

"Ovo nije samo čin civiliziranosti i poštenja već odluka koja nas svrstava uz bok glavnim europskim državama s kojima dijelimo političku i kulturnu povijest. Rim se nada kako će svojim primjerom potaknuti neodlučne zakonodavce koji već dugi niz godina izbjegavaju puno priznanje zakonskih i građanskih prava svih parova bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju", poručio je gradonačelnik Marino na svojoj internetskoj stranici.

Raspravi u Gradskom vijeću nazočili su neki LGBT aktivisti i političari, među kojima i guverner južne pokrajine Apulije, Nichi Vendola, koji je kazao kako "sad predstoji borba za gej brakove".

"Moramo izići iz srednjeg vijeka te istospolnim parovima omogućiti zakonsko prepoznavanje i legitimnost", dodao je Vendola.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.