Nakon četiri godine pregovora, čileanski je parlament usvojio Zakon o civilnom partnerstvu kojim se istospolnim i heteroseksualnim parovima omogućava ozakonjenje nevjenčane zajednice. Parovi će novim zakonom ostvariti pravo na podjelu imovine, nasljedstvo, mirovinu partnera/ice te mogućnost korištenja zdravstvenog osiguranja.

Zakonom se previđa da se u slučaju nemogućnosti bioloških roditelja, partneru/ici pruži mogućnost skrbi za dijete. Upravo su na toj stavci insistirale LGBT udruge. Nadalje, novim zakonom će se priznavati istospolni brakovi sklopljeni u inozemstvu i biti zavedeni pod novim režimom civilnog partnerstva.

"Sretni smo da je država po prvi put priznala da istospolni par također može zasnovati obitelj i da zaslužuje pravnu zaštitu", poručio je za AFP predsjednik zaklade Jednakost, Luis Larrain.

Nakon glasanja u parlamentu, zakon mora odobriti Ustavni sud u periodu od nadolazećih šest mjeseci tijekom kojeg će se vlasti usuglasiti oko točnih propisa. Zatim će zainteresiran stranke moći zakazati termin kod suca u vidu sklapanja civilnog partnerstva.

Predsjednica Senata, socijalistkinja Isabel Allende, smatra da zakon predstavlja "povijesnu etapu" koja će omogućiti "napredovanje poštovanja, prava i dostojanstva osoba" te će osigurati da nitko više ne postane žrtvom diskriminacije.

Zanimljivo, zakon je bio izborno obećanje prijašnjeg desnog predsjednika Sebastiana Piñere (2010. - 2014.),a pred Kongres je stigao još 2011. Čile se, čak i u okviru Latinske Amerike, predstavlja uglavnom kao konzervativna zemlja. Tako je razvod zakonski omogućen tek od 2004., a pobačaj je još uvijek ilegalan. Godine 1999. Čile je ukinuo zatvorsku kaznu za čin sodomije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.