Većina Slovenaca smatra da se o zakonu kojim su prava istospolnih zajednica izjednačena s heteroseksualnima ne bi trebalo odlučivati na referendumu, no kad bi do njega došlo većina bi glasovala za njegovo ukidanje, rezultati su ankete koju je objavilo ljubljansko Delo.

Zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima čije su izmjene prije dva tjedna velikom većinom prihvaćene u slovenskom parlamentu čime je i istospolnim parovima omogućeno posvajanje djece na mogućem bi referendumu podržalo 36 posto ispitanika, dok bi njih 50 posto glasovalo za njegovo poništenje, rezultat je ispitivanja o temi koja je ponovno podijelila slovensku javnost.

Referendum prvo mora dopustiti Ustavni sud

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez smatra kako bi se u parlamentu "čim prije trebalo glasovati o tome je li raspisivanje ovog referenduma protivno Ustavu kako bi se uklonila pravna nesigurnost", prenosi RTV Slo.

Iz Udružene ljevice (ZL) poručuju kako će "poduzeti sve zakonske korake kako bi spriječili održavanje referenduma". S obzirom da je zakon dobio veliku podršku SMC-a (Stranke Mire Cerara), SD-a (Socijalni demokrati) i dijela DeSUS-a (Demokratske stranke umirovljenika) nema razloga da se referendum ne spriječi, smatraju u ZL-u.

Sličan zakon o većim pravima istospolnih zajednica u Sloveniji je na referendumu bio odbijen prije tri godine, no sada su referendumska pravila promijenjena i puno je teže osporiti zakon potvrđen u parlamentu. Naime, da bi do toga došlo, referendum prvo mora dopustiti Ustavni sud, protiv zakona na referendumu mora glasovati većina onih koji izađu na glasačka mjesta, ali i najmanje 20 posto od ukupnog broja slovenskih birača. 52 posto ispitanika su u anketi 'Dela' naveli da ustavni suci ne bi smjeli dopustiti referendum o pravima gej populacije, dok je suprotnog mišljenja njih 43 posto. Anketa je provedena 10. i 11. ožujka na uzorku od 400 odraslih državljana Slovenije.

Vjeruju kako zabrane referenduma neće biti

Civilne udruge uz potporu Katoličke Crkve u roku od samo tjedan dana nakon izglasavanja zakona prikupile su više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma što je dvostruko više od potrebnog broja. Tvrde da je zakon kojim se istospolnim parovima dopušta vjenčanje pred matičarom i posvajanja djece opasnost za društvo, te da definicija po kojoj je brak zajednica dviju osoba bez obzira na spol degradacija tradicionalne obitelji.

O tome što će učiniti ako parlament zabrani održavanje referenduma njegovi inicijatori iz koalicije "Za otroke gre" poručuju kako će o tome razmišljati ako se to i dogodi, a Metka Zevnik iz koalicije kaže "Vjerujem da se to neće dogoditi".

"Zalažemo se za prava djece, roditelja, baka i djedova čija su prava ovdje prekršena", rekla je Zevnik.

Zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima inače je u parlamentarnu proceduru uložila oporbena Udružena ljevica (ZL), ali ga je podržala i vladajuća koalicija. Ona će vjerojatno od Ustavnog suda zahtijevati da preispita ne bi li rezultat referenduma mogao biti u suprotnosti s Ustavom i značiti diskriminaciju manjine, a u slučaju potvrdnog odgovora Ustavni sud bi zabranio takav referendum.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.