Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin izjavio je kako su rezultati referenduma kojim je u Irskoj izglasana bračna jednakost - "poraz za čovječanstvo".

Kardinal Parolin je dodao i kako je "duboko ožalošćen" rezultatom referenduma, te poručio:

"Crkva mora obratiti pozornost na ovu činjenicu, ali u smislu jačanja predanosti evangelizaciji. Mislim da ovdje ne možemo govoriti samo o porazu kršćanskih principa već o porazu za čovječanstvo", javlja talijanska agencija ANSA.

Za razliku od državnog tajnika Svete Stolice, dublinski nadbiskup Diarmuid Martin je nakon referenduma na kojem je 62 posto irskih birača i biračica izglasalo bračnu jednakost, izjavio kako je "Crkva izgubila dodir sa stvarnošću i da se treba vratiti u realnost", te da se mora "ponovno povezati s mladima".

Rezultati irskog referenduma pokrenuli su aktiviste i političare u Sjevernoj Irskoj, Italiji, Njemačkoj i Australiji na traženje uspostave zakonskih okvira za istospolne zajednice, te ozakonjenje bračne jednakosti. Prvo sklapanje istospolnog braka u Republici Irskoj očekuje se početkom jeseni, prenosi BBC. Trenutno je istospolni brak ozakonjen u 20 zemalja na svijetu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.