Europski parlament je u tjednu za nama uključio LGBT prava u Europsku politiku susjedstva (European Neighbourhood Policy/ENP) kojom se uređuju odnosi između EU i njezinih istočnih i južnih susjeda.

U politiku ENP-a je sada uključena i definicija kako se EU susjedi "moraju usredotočiti na jačanje i konsolidaciju ... poštivanje različitosti i prava manjina, uključujući ... prava LGBTI osoba", piše Pink News. Za provedbu ove politike u razdoblju od 2014. do 2020. osiguran je budžet od 15 milijardi eura kako bi se stvorio "prsten prijateljstva" oko Europske unije.

"Previše se ljudi iz našeg susjedstva suočava s diskriminacijom i nasiljem zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. U nekim slučajevima to podržavaju i zakoni koji kriminaliziraju homoseksualnost ili takvo ponašanje podupiru homofobni političari. Drago mi je da je parlament ovime osigurao da se za to pobrine u Europskoj politici susjedstva", rekla je zastupnica Ulrike Lunacek, koja je i supredsjednica zajedničke grupe za zaštitu prava LGBTI osoba u Europskom parlamentu.

"Ovime je dobiven mandat za borbu protiv diskriminacije"

Izvještaj je komentirala i zastupnica Tanja Fajon, dopredsjednica zajedničke grupe za zaštitu prava LGBTI osoba u Europskom parlamentu, rekavši: "Ovime je prepoznata potreba za poboljšanjem situacije u kojoj se nalaze LGBTI osobe u našem susjedstvu. Europska komisija i sve EU delegacije u ENP zemljama sada su dobile mandat za borbu protiv diskriminacije i za rad s civilnim društvom kako bi se situacija promijenila na bolje".

Povjerenica organizacije LGBTYouth i zastupnica Alyn Smith je dodala: "Ovo je sjajna vijest koja pokazuje kako Europska Unija može biti moćna sila na svjetskoj sceni. Zemlje partneri se slažu s EU u provedbi akcijskog plana Europske politike susjedstva čime pokazuju njihovu predanost demokraciji, ljudskim pravima, održivom razvoju, a EU im pomaže da ostvare te ciljeve. U svijetu u kojem je homofobija sastavni dio politike pojedinih zemalja, zadovoljna sam jer vidim da Europa koristi punu težinu svoje ekonomske moći kako bi suzbila takve stavove".


Europska politika susjedstva utemeljena je 2004. kako bi spriječila nastanak novih linija razdvajanja između proširenog EU-a i njegovih južnih i istočnih susjeda te kako bi ojačala prosperitet, stabilnost i sigurnost svih strana. Politika se zasniva na vrijednostima demokracije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.