Sedam muškaraca je osuđeno u Senegalu na zatvorsku kaznu od šest mjeseci nakon što su proglašeni krivima "zbog homoseksualnosti".

Optužba se temeljila samo na izjavi majke jednog od optuženih, koja je rekla policiji da joj je sin gej, ali se nije pojavila na suđenju kao svjedok, prenosi BBC. Homoseksualnost je zabranjena u zapadnoafričkim zemljama i kažnjiva zatvorskom kaznom do pet godina, te novčanom globom do 2.500 dolara.

Odvjetnik obrane, Abdoul Daff, rekao je kako je majčino nepojavljivanje na sudu trebalo dovesti do odbacivanja optužnice i dodao:

"Nisu predočeni ni materijalni dokazi, ni svjedočenje kojima bi se poduprijele tvrdnje tužitelja. Sad ćemo vidjeti što se dalje može učiniti".

Presudom je bio razočaran i aktivist za gej prava, Djamil Bangoura iz organizacije Prudence, koji je rekao:

"Žalosno je vidjeti ove muškarce iz Senegala koji su pred svima osuđeni samo zato što su gej".

Tijekom nedavnog posjeta Keniji, američki je predsjednik Barack Obama pozvao Afrikance da osiguraju ravnopravnost gej muškarcima i lezbijkama. Stanovništvo Senegala je više od 95 posto muslimansko i osobe u istospolnim vezama su prisiljene skrivati svoju seksualnost. Homoseksualnost je ilegalna u 38 afričkih država, te kažnjiva smrću u Sudanu, Mauritaniji, Somaliji i sjevernoj Nigeriji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.