Katolička crkva je potvrdila da trans* osobe ne mogu biti kumovi/kume na krštenju, jer "ne žive u skladu s vjerom".

Kako javlja Katolička news agencija CNA, nakon što se španjolski biskup Rafael Zornoza obratio vatikanskoj Kongregaciji za doktrinu vjere zbog zahtjeva 21-godišnjeg trans* muškarca Alexa Salinasa, da bude krsni kum svom nećaku, odgovoreno mu je da "obzirom kako transrodne osobe ne žive dosljedno crkvenom učenju one 'nisu u mogućnosti' ispuniti dužnosti koje se očekuju od krsnog kuma/kume".

Međutim, iz Kongregacije su naglasili kako se tu ne radi o"diskriminaciji prema Alexu, nego su samo utvrđeni objektivni nedostaci uvjeta koji su nužni da bi osoba mogla preuzeti crkvenu odgovornost koju nosi uloga krsnog kuma".

Bez stvarne promjene unatoč nasmijanom licu pape Franje

No, ako je "život u skladu s vjerom" uvjet za kumstvo na krštenju, gotovo se bilo što može navesti kao razlog zbog kojeg netko nije prikladan za tu ulogu, navodi Americablog.com, pa se pitaju smatra li Katolička crkva i razvedene, gej osobe ili one koji gledaju porniće također neprikladnima za krsne kumove? Čini se ipak kako se po pitanju društvene problematike kod pape Franje sve svodi samo na čistu priču, bez stvarne promjene.

Svojim nasmijanim licem koje nudi dobrodošlicu može predstavljati konzervativnu, diskriminatornu politiku, ali nije promijenio ništa po pitanju odnosa prema katolicima koji se ne pridržavaju dugogodišnjih patrijarhalnih i heteronormativnih stavova o seksualnosti zbog čega nisu dobrodošli u Crkvi, koliko god to njezini čelnici negirali.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.