Stavljanjem veta na zakon o priznavanju rodne pripadnosti poljski je predsjednik Andrzej Duda razbio nade tamošnje trans* zajednice.

Zakon o usuglašavanju roda (Gender Accordance Act), koji je ranije većinom glasova bio prihvaćen u poljskom parlamentu, bio je hvaljen kao prvi takav zakon u Poljskoj, kojim bi se uveli standardi Vijeća Europe, te omogućio svakom građaninu/ki te zemlje da zakonski promijeni spol uz mišljenje dvaju stručnjaka.

Prema preporuci Vijeća Europe, sve države-članice trebaju ukloniti nasilne uvjete za ostvarenje tog prava poput prisilne sterilizacije ili medicinske intervencije. Također preporuča da promjena osobnog imena i spola bude lako dostupna trans* osobama.

"Izuzetno smo šokirani i razočarani predsjednikovom odlukom da stavi veto na ovaj zakon. Time je pokazao nespremnost da prizna trans* osobe i nepoštivanje ljudskih prava u cjelini", kazala je zastupnica Europskog parlamenta Sirpa Pietikainen, potpredsjednica Intergrupe za LGBT prava, piše Pink News.

"Razočaravajuće je to da je stavljen veto na zakon koji su zastupnici i predstavnici civilnog društva posljednje tri godine vrlo pažljivo pripremali, a koji je dobio i većinsku podršku u parlamentu", komentirao je zastupnik EP-a Ian Duncan, predsjednik Intergrupe za LGBT prava i dodao kako se "nada kako parlament može osigurati još jednu mogućnost da ovaj zakon stupi na snagu u bliskoj budućnosti".

Poljski parlament bi samo s tropetinskom većinom mogao poništiti predsjednikov veto.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.