Treća Povorka ponosa u Podgorici protekla je bez incidenata, a sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registriranom partnerstvu.

Ovogodišnji Montenegro Pride završen je bez incidenata, a uz jake snage sigurnosni u centru Podgorice na Povorci ponosa LGBT osoba okupilo se oko 200 ljudi uz poruku kako LGBT osobe "žele slobodu na svakom mjestu i u svako vrijeme u Crnoj Gori".

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković ocijenio je kako je na Prideu održanom u nedjelju primjena policijskih ovlasti bila "izuzetno profesionalna i tome je prethodila kvalitetna komunikacija između organizatora mirnog javnog okupljanja i Centra sigurnosti Podgorica".

Organizatori su poručili kako žele da povorka bude godišnji događaj na kojem će se boriti za prava LGBT osoba, te je zatraženo da se što prije donese Zakon o registriranom partnerstvu.

"Pokazali smo svima u Crnoj Gori da nismo različiti od drugih", poručio je Danijel Kalezić predsjednik Upravnog odbora organizacije Queer Montenegro, pišu Vijesti Online.

Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres je kazao da mu je drago što je došlo do promjene rute, što su godinama tražili.

"Moram i naglasiti neke stvari, a to je zabrana povorke u Nikšiću. Nadamo se kako ćemo imati priliku pokazati kako su LGBT građani dobrodošli u svim gradovima Crne Gore", naveo je Milivojević.


U šetnji su, pored LGBT osoba sudjelovali i predstavnici političkih stranaka, diplomatskog zbora, nevladinih udruga, članovi vlade koje je predvodio ministar za manjinska i ljudska prava Suad Numanović, te šef Izaslanstva Europske unije u Podgorici Mitja Drobnič. Numanović je rekao da je ovo iskorak u poštivanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

"Za ljudska prava nema stanke. Svi moramo ići naprijed i svatko se mora osjećati slobodnim bez bilo kakvog vida diskriminacije. Siguran sam da se ovakvi skupovi u narednom razdoblju mogu organizirati i u drugim gradovima", rekao je Numanović. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.