Prvi istospolni par koji je stupio u civilnu životnu zajednicu u Grčkoj vjenčao je osobno gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis i poručio kako je to "izuzetno važan dan za građanska prava u Grčkoj".

Zakon o istospolnim zajednicama, koji je uoči Božića prošle godine izglasan većinom glasova u grčkom parlamentu, stupio je na snagu u ponedjeljak 25. siječnja, a vjenčanje prvog para, liječnika i nastavnika koji su odlučili ostati anonimni, obavio je gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis.

"Dan u kojem je na snagu stupio ovaj zakon izuzetno je važan za građanska prava u Grčkoj i usklađenje s međunarodnim standardima", kazao je tom prigodom Kaminis, piše Pink News.

Gradonačelnik je paru poželio sve najbolje u budućnosti i na Twitteru podijelio fotografiju s ceremonije, a brojni su korisnici čestitali i paru i njemu kao "istinskom borcu za jednakost i slobodu".

 

Kaminisu se ovime ostvarila i želja s prošlogodišnjeg Pridea u Ateni kad je rekao kako se nada da će upravo on vjenčati prvi istospolni par jer bi to za njega bila "velika čast".

Zakon je snažno podupirao i grčki premijer Aleksis Cipras, koji je rekao kako se ovim zakonom zatvara "krug sramoćenja države".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam