Prvi istospolni par koji je stupio u civilnu životnu zajednicu u Grčkoj vjenčao je osobno gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis i poručio kako je to "izuzetno važan dan za građanska prava u Grčkoj".

Zakon o istospolnim zajednicama, koji je uoči Božića prošle godine izglasan većinom glasova u grčkom parlamentu, stupio je na snagu u ponedjeljak 25. siječnja, a vjenčanje prvog para, liječnika i nastavnika koji su odlučili ostati anonimni, obavio je gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis.

"Dan u kojem je na snagu stupio ovaj zakon izuzetno je važan za građanska prava u Grčkoj i usklađenje s međunarodnim standardima", kazao je tom prigodom Kaminis, piše Pink News.

Gradonačelnik je paru poželio sve najbolje u budućnosti i na Twitteru podijelio fotografiju s ceremonije, a brojni su korisnici čestitali i paru i njemu kao "istinskom borcu za jednakost i slobodu".

 

Kaminisu se ovime ostvarila i želja s prošlogodišnjeg Pridea u Ateni kad je rekao kako se nada da će upravo on vjenčati prvi istospolni par jer bi to za njega bila "velika čast".

Zakon je snažno podupirao i grčki premijer Aleksis Cipras, koji je rekao kako se ovim zakonom zatvara "krug sramoćenja države".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam