Oliver Frljić, intendant riječkog HNK-a, obratio se javnosti propćenjem nakon što je njemu i djevojci provaljeno u stanove. Ističe kako je od prvog dana intendanture izložen učestalim prijetnjama, a zadnje događaje opisuje kao jasnu poruku što bi mu se sljedeće moglo dogoditi ako nastavi sa svojim javnim djelovanjem.

Nakon što je u razmaku od samo nekoliko dana provaljeno u njegov i stan njegove djevojke, Oliver Frljić, intendant riječkog HNK-a objavio je priopćenje o najnovijem zastrašivanju, koje prenosimo u cijelosti:

"Učestale prijetnje kojima sam izložen gotovo od prvog dana intendanture u riječkom HNK, a kojima je značajan doprinos dao i dio aktualne političke vrhuške - u tom kontekstu svakako treba izdvojiti predizborno obećanja prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka da će riječki HNK ponovno učiniti hrvatskim i narodnim kad osvoji vlast, kao i nedavno pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem je našla puno razumijevanja za nesnošljivost prema pojedinim javnim osobama, uključujući i mene, te time dala zeleno svjetlo ulici da se obračuna s nacionalnim vješticama - ovaj vikend dobili su i novu dimenziju jer su se preselili i na bližnje mi.

Najprije je u petak provaljeno u stan moje djevojke u Zagrebu, a zatim sam u nedjelju otkrio da se isto dogodilo i s mojim stanom. Jasno je da ovdje ne može biti riječi o nikakvoj slučajnosti, već o jasnoj poruci što bi se moglo dogoditi sljedeće ukoliko nastavim sa svojim javnim djelovanjem.

Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja - od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višekratnih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita 'Smrt Oliveru Frljiću'- nisu urodili željenim plodom, pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu.

Pri tom gotovo da bode u oči koliko je ovaj zadnji čin u suglasju sa svim onim što u javnom prostoru protiv mene govori HDZ. Ukoliko ne postoje institucionalni mehanizmi kojima bi me ova stranka i njezini sateliti mogli smijeniti s funkcije koju trenutno obavljam, onda uvijek postoje oni neinstitucionalni - udariti na obitelj ili djevojku.

U više navrata sam rekao da ću upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ukoliko se nakon njezinog huškačkog pisma dogodi eskalacija fizičkog nasilja. Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo nju i političku partiju iz koje dolazi. Njihovo javno djelovanje već duže vrijeme potiče atmosferu netolerancije i mržnje, medijskog nasilja, a erupcija fizičkog nasilja pitanje je dana. Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana.

Zanimljivo je da sam sinoć, nakon otkrića provale, u više navrata policajcima koji su vršili uviđaj govorio o prethodnoj provali, gotovo identičnoj izvedbi, svim prijetnjama kojima sam izložen i sumnji da se radi o planskom zastrašivanju. Također sam ih molio da kontaktiraju dežurnog krim-inspektora i obavijeste ga o tome, ali su mi rekli da moram, ukoliko imam takve sumnje, otići sam u policijsku postaju i to prijaviti.

U policijskoj postaji su mi dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje. Tako sam naučio da, kad mi netko na ulici dovikne 'Frljiću, četniče', to predstavlja uvredu, a kad mi pak netko prijeti da će mi se napiti krvi, to se već može kvalificirati kao prijetnja. Iako sam im detaljno objašnjavao kontekst i sve što mi se događalo, nisam dobio nikakvu policijsku zaštitu. Gospodine Orepiću, nadam se da će se stvari malo promijeniti kad me sljedeći put netko fizički napadne", napisao je Frljić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.