Zastupnici nekoliko stranaka desnog centra i centra u četvrtak su, dan nakon što je parlament izglasao zakon o civilnom partnerstvu osoba istog spola u Italiji, počeli protuofenzivu najavivši referendum za ukidanje zakona. Demokrati poručuju da bi im se to moglo vratiti poput bumeranga i otvoriti put punoj jednakosti.

"Nismo se mogli izjasniti u parlamentu, ni izglasati jedan jedini amandman. Vrijeme je da ulica i narod dobiju riječ", objasnila je zastupnica desnog centra Idea Eugenia Rocella.

Za plan da se raspiše referendum kojim bi se poništio zakon kojim je Italija konačno pravno zaštitila i priznala istospolne zajednice,treba okupiti pet regionalnih vijeća ili 500.000 potpisa za dobivanje pristanka Vrhovnog i Ustavnog suda, te osigurati kvotu od više od 50 posto sudionika na dan glasanja.

Referendum kao bumerang i otvaranje puta punoj jednakosti

"Nadam se da će referendum biti održan, jer ćemo pobijediti i utrti put za punu jednakost", rekla je Monica Cirinna, demokratska senatorica.

Cirinna se nada da bi referendum mogao kao bumerang pogoditi njegove pokretače i omogućiti da paralment u konačnici prihvati prošireni zakon koji bi istospolnim zajednicama omogućio posvojenje djece, što zakon prihvaćen u srijedu ne dopušta.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.