Saborska je većina u petak u Saboru sa 63 glasa odbila je izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović za 2015. godinu.

Kako javlja tportal, time su zapravo otvorena vrata za njezinu smjenu, a da bi se to moglo dogoditi, dala je naslutiti jučerašnja i prekjučerašnja rasprava, kad su iz HDZ-a žestoko kritizirali Loru Vidović da joj je izvještaj "ideološki obojen" te da je "neke pojave kršenja prava potpuno ignorirala".

Iako je bio predložen zaključak da se prihvati izvještaj pučke pravobraniteljice za 2015. godinu, s time se nije složila vladajuća većina. Sa 63 glasa protiv, 49 za i četiri suzdržana, zastupnici su odbili izvještaj pravobraniteljice. Protiv izvještaja glasao je HDZ, dok su Mostovi zastupnici bili podijeljeni - neki su bili za, neki protiv i neki suzdržani.

Zastupnici nacionalnih manjina Furio Radin i Milorad Pupovac zatražili su stanku, ocijenivši "nečuvenim" odbijanje izvješća pravobraniteljice, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije udovoljio njihovu zahtjevu.

Radin: "Ovo je katastrofa"

"Nečuveno je da u Saboru padne izvješće pučke pravobraniteljice, tražim stanku", rekao je Furio Radin, nakon što je elektronički sustav pokazao da izvješće nije prihvaćeno.

Stanku je potom zatražio i Pupovac, podsjetivši Reinera da je potpredsjednik Ivan Tepeš (HSP AS) nedavno odobrio stanku usred rasprave na zahtjev stranačkog kolege Pere Ćorića.

"Nakon ovakvog ishoda glasovanja, Sabor mora napraviti stanku", rekao je Pupovac, no Reiner je ustrajao u stavu da se stanka ne može odrediti svaki put kad je netko od zastupnika nezadovoljan raspravom ili ishodom glasovanja.

"Kad bismo tako postupali, napravili bismo od ovog parlamenta ono što sigurno ne želimo", kazao je Reiner.

Nezadovoljni Radin novinarima je kazao kako je dosad u Saboru palo samo jedno izvješće.

"Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa", ocijenio je Radin.

Što stoji u izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godinu, pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.