Vladin Ured za udruge odbacio je u utorak zahtjev udruge U ime obitelji za poništenjem rezultata glasovanja o kandidatima za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, poručivši kako je izbor proveden u skladu s demokratskim standardima i propisanom procedurom.

Udruga U ime obitelji ranije je prozvala Vladin ured da "s ciljem manipulacije izbora, ili zbog grubog propusta, nije informirao sve udruge u RH o glasovanju za kandidate za Savjet za razvoj civilnog društva, što je rezultiralo odazivom od samo dva posto udruga te izborom kandidata lijevo-liberalnog svjetonazora".

Taj i sve druge prigovore na regularnost postupka Ured je odbacio, a u priopćenju navode kako nigdje nije propisano koliki bi odaziv udruga trebao biti da bi izbor bio pravovaljan.

Slanje pisama na adrese 53.000 udruga nepotreban trošak u digitalno doba

Ističu kako su pravovremeno na svojim mrežnim stranicama objavili javni poziv za kandidiranje članova Savjeta i njihovih zamjenika za naredni mandat, a stav udruge U ime obitelji da bi svim organizacijama civilnog društva trebali posebno poštom poslati poziv smatraju neosnovanim.

"U 2016. godini, kada se i državna uprava okreće ka potpunoj digitalizaciji i komunikaciji putem e-pošte, što je u poslovnoj komunikaciji već dugo standard, slanje pisama na adrese svih udruga kojih je trenutno gotovo 53.000 predstavljalo bi nepotreban financijski trošak", poručuju iz Ureda.

Napominju kako je udruga U ime obitelji kandidirala svog predstavnika za člana radne skupine za izradu Nacionalne strategije za nadolazeće petogodišnje razdoblje "kao rezultat privremene diseminacije i dostupnosti informacija Ureda za udruge".

Iz Ureda odbacuju i tvrdnje o izboru kandidata lijevo-liberalno svjetonazora u Savjet.

"Zadaća Ureda za udruge je osigurati poticajan pravni, institucionalni i financijski okvir za razvoj i djelovanje svih udruga, neovisno o tome koje svjetonazore zastupaju i tu svoju zadaću stručno i odgovorno obavljamo te u potpunosti odbacujemo bilo kakve insinuacije u namještanje izbora za Savjet za razvoj civilnog društva", stoji u priopćenju vladina Ureda za udruge.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.