Centar za žene žrtve rata – Rosa smatra kako je odluka MUP-a o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede", najavljenog za danas na Trgu bana Jelačića, "kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih", te kršenje Ustava i Europske konvencije o ljudskim pravima.

U rješenju MUP-a, koje potpisuje ministar Vlaho Orepić, u obrazloženju odluke o zabrani današnjeg antiratnog provjeda ističe se kako je "utvrđeno da se od strane braniteljskih udruga priprema kontra prosvjed na istom prostoru s ciljem onemogućavanja održavanja prijavljenog mirnog prosvjeda".

Nadalje se navodi kako "postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje javnog okupljanja izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana", te "posebno branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata", čime bi se moglo poremetiti kretanje većeg broja građana i "dovesti do nasilja i ozbiljnog remećenja javnog reda i mira".

Iz Centra za žene žrtve rata - Rosa u priopćenju za javnost ističu kako "obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva". Zato, navodi se, "možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja".

Umjesto prosvjeda organizatori najavili mirnu protestnu akciju

Smatraju kako je rješenje MUP-a u izravnoj suprotnosti s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Ustavom RH "jer se člankom 10. st. 1 Konvencije jamči se sloboda izražavanja, a člankom 11.st.1. jamči se i sloboda okupljanja".

"Imajući u vidu da se i u rješenju ministra spominje svrha okupljanja i izražavanja mišljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloženje iz rješenja koje spominje mogućnost uznemirenja većega broja građana", stoji u priopćenju.

Najavljuje se kako će, zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održati u četvrtak mirnu protestnu akciju u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.