Općinski građanski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi od 7. srpnja ove godine presudio je da udruga U ime obitelji Reneu Bitorajcu mora isplatiti novčanu odštetu uvećanu za sudske troškove, zbog tekstova objavljenih na portalu narod.hr u kojima se iznose neistine te su maliciozni i uvredljvi.

Podsjetimo, priča počinje u svibnju prošle godine kad se glumac Rene Bitorajac, poznat i kao reklamno lice Ožujskog piva, našao na meti desničara zbog satirične obrade pjesme "The Sound of Silence" koju je napravio za svoju radijsku emisiju i preimenovao u "Mi Hrvati". Pojedinci su zbog toga zatražili od Zagrebačke pivovare da s Bitorajcem prekinu suradnju, no pivovara je to odbila učiniti.

Osim toga, Bitorajac je postao i temom emisije "Bujica" Velimira Bujanca koji je objavio njegovu kućnu adresu na kojoj živi sa suprugom i dvoje malodobne djece, kazavši kako ga je "naslijedio od roditelja" te seciravši njegovo obiteljsko stablo, sve do bake i djeda.

Navodilo se i kako je 1945. godine zgrada u kojoj živi Bitorajac "pripadala hrvatskim časnicima, a nakon rata u nju su uselili Oznaši i istaknuti partizani. Bitorajčeva baka bila je rođaka zloglasnog jugoslavenskog admirala Branka Mamule i Titova kuharica, a djed istaknuti partizan i komandant kasarne JNA".

Cilj tuženika očito je stvoriti neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za tužitelja i njegovu obitelj

Vijest je prenio portal udruge U ime obitelji narod.hr, i to pod naslovom "Razotkriven Rene Bitorajac: Unuk partizanskih glavešina kojemu su Grad Zagreb i Ministar kulture uskratili novac za njegov ‘kulturni projekt’" (7. svibnja 2016.). Tekst je u međuvremenu uklonjen, no možete ga pročitati ovdje.

Dan poslije na istom portalu osvanuo je tekst pod naslovom "Još jedno razotkrivanje Bitorajac za ilustraciju hrvatskog "primitivizma" rabio snimke i fotografije poljskih, grčkih i ruskih huligana". Mjesec dana po objavi na zahtjev Bitorajčevog odvjetnika narod.hr objavio je demantij tekstova, no on je već bio podnio tužbu.

Oba su teksta bila predmetom tužbe, a Sud je ocijenio kako, među ostalim, obiluju neistinama, zlonamjernim konstrukcijama, uvredama i klevetama tužitelja i njegove obitelji, a kaže se i kako su iznesene uvrede i klevete u spornim tekstovima u javnom prostoru formirale platformu za daljnje uvrede tužitelja u svakodnevnom životu, pogotovo po internetskim portalima i raznim društvenim mrežama, "a što je očito bio i cilj tuženika da stvori i održava neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za tužitelja i njegovu obitelj".

Udruga U ime obitelji stoga je dužna Reneu Bitorajcu platiti odštetu u iznosu od 75.000 kn kao i nadoknaditi mu sudske troškove u iznosu od 8.450 kn.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.