Iako su se peticije potpisivale uglavnom zbog biometrijskih kartica Aadhaar koje od građana zahtijevaju podatke koji narušavaju njihovu privatnost, odluka indijskog Vrhovnog suda da je privatnost temeljno ljudsko pravo zaštićeno člankom 21. indijskog Ustava imat će za posljedicu i poboljšanje prava LGBT osoba u toj zemlji.

Devet sudaca Vrhovnog suda u dugačkom priopćenju objasnilo je da je seksualna orijentacija shvaćena kao dio privatnosti pojedinaca i kao takva spada pod temeljna ljudska prava koja se moraju zaštititi. Diskriminacija LGBT osoba opisuje se kao štetna za dostojanstvo i osjećaj vrijednosti osobe i naglašava se jednakost sviju pred zakonom.

Vrhovni se sud osvrnuo i na kontroverznu odluku iz 2013. poznatu kao Koushal vs. Naz kojom je homoseksualnost kriminalizirana na temelju članka 377 kaznenog zakona, naslijeđenog iz britanske legislative, kao seksualni čin protiv prirode. Odbacuju raniju tezu o "takozvanim" LGBT pravima uz objašnjenje da su LGBT prava osnova slobode, a nipošto samo sudjelovanje u predstavi liberalnog svijeta.

Ono što predstoji jest saslušanje organizacije Naz koja je i pokrenula borbu protiv štetne odluke, nakon koje bi Vrhovni sud trebao isključiti homoseksualnost iz članka 377.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.