Iako su se peticije potpisivale uglavnom zbog biometrijskih kartica Aadhaar koje od građana zahtijevaju podatke koji narušavaju njihovu privatnost, odluka indijskog Vrhovnog suda da je privatnost temeljno ljudsko pravo zaštićeno člankom 21. indijskog Ustava imat će za posljedicu i poboljšanje prava LGBT osoba u toj zemlji.

Devet sudaca Vrhovnog suda u dugačkom priopćenju objasnilo je da je seksualna orijentacija shvaćena kao dio privatnosti pojedinaca i kao takva spada pod temeljna ljudska prava koja se moraju zaštititi. Diskriminacija LGBT osoba opisuje se kao štetna za dostojanstvo i osjećaj vrijednosti osobe i naglašava se jednakost sviju pred zakonom.

Vrhovni se sud osvrnuo i na kontroverznu odluku iz 2013. poznatu kao Koushal vs. Naz kojom je homoseksualnost kriminalizirana na temelju članka 377 kaznenog zakona, naslijeđenog iz britanske legislative, kao seksualni čin protiv prirode. Odbacuju raniju tezu o "takozvanim" LGBT pravima uz objašnjenje da su LGBT prava osnova slobode, a nipošto samo sudjelovanje u predstavi liberalnog svijeta.

Ono što predstoji jest saslušanje organizacije Naz koja je i pokrenula borbu protiv štetne odluke, nakon koje bi Vrhovni sud trebao isključiti homoseksualnost iz članka 377.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam