Ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u srijedu su u Bruxellesu održali javno predstavljanje kandidature Zagreba za preseljenje sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) iz Londona, a potonjem je, između ostalog, postavljeno i pitanje što bi rekao nekom gej zaposleniku EMA-e koji bi želio sklopiti životno partnerstvo u Zagrebu.

Selidba jedne od važnijih europskih agencija koja ima 900 zaposlenih i velike ovlasti u farmaceutskom sektoru, jedna je od posljedica Brexita. Za novo sjedište EMA-e natječe se 19 gradova u Europskoj uniji, a premda su se trudili obraćati međunarodnoj publici, obojica su govorila na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski, a jedino je Kujundžić na početku izustio nešto što je više zvučalo kao pokušaj engleskog nego kao engleski jezik, javlja dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa, Tomislav Krasnec.

"U Zagrebu se dobro živi i on je postao istinska europska metropola. Kada dođete u Zagreb i Hrvatsku, ne znate kuda ćete prije. Sve je prekrasno. Multikulturalnost i multietničnost je nešto što mi živimo. Zagreb voli i prihvaća različitost", rekao je Bandić.

Neću ja biti na čelu gej parade jer to bi bilo licemjerno

Ali kad mu je iz publike, od jednog nizozemskog novinara s portala EU Observer, upućeno pitanje o tome što bi rekao nekom gej zaposleniku EMA-e koji bi želio sklopiti životno partnerstvo u Zagrebu, Bandić je više puta pokušao dati smislen odgovor.

Prvo što je rekao bilo je, da je "već 17 godina na čelu glavnog grada”, pa nastavio:

"Gej udruge u Zagrebu uživaju potpuna prava kao i sve druge. Poštujem ih i sve im omogućim, što god im zatreba. Uvijek ih primim i svima im odgovaram. Ne dijelim njihov svjetonazor i neću ja biti na čelu gej parade jer to bi bilo licemjerno. Ali ih poštujem. Za razliku od drugih koji zagovaraju retorički ta prava, a ustvari ih krše".

Opet se vrativši na pitanje o gej brakovima, Bandić je rekao da je Hrvatski sabor ozakonio životno partnerstvo osoba istog spola u Hrvatskoj.

"Iako ne dijelim njihov svjetonazor, volim popiti kavu s njima, to su topli i dragi ljudi", zaključio je na kraju. Premda je, kako javlja Index, Milan Bandić kasnije u izjavi za N1 implicirao da je pitanje o gej zaposlenicima EMA moguća provokacija, riječ je o pitanju koje su novinari postavljali i na prezentacijama drugih gradova u Bruxellesu.

Ne šaljite nas u zemlje koje diskriminiraju LGBT osobe

Naime, skupina EMA-inih LGBT zaposlenika uputila je molbu liderima EU da ih pri odluci o preseljenju agencije ne šalju u zemlje koje bi ih diskriminirale po toj osnovi.

Posebno su istaknuli Slovačku, Poljsku, Bugarsku i Rumunjsku kao zemlje u kojima istospolna partnerstva nisu ozakonjena. Inače, u internoj anketi među zaposlenicima EMA-e, 20 posto njih se izjasnilo da bi se željelo preseliti u Zagreb.

Preferencije zaposlenika nisu jedini, a ne moraju biti ni najvažniji kriterij pri odluci o tome gdje će se EMA seliti iz Londona, no nisu ni nevažne, piše Večernji list. Najviše ih se izjasnilo za Amsterdam (81 posto), Barcelonu (76), Beč (73), Milano (69) i Kopenhagen (65), a najmanje za Sofiju (6), Bukurešt (8), Varšavu (10), Bratislavu (14) i Zagreb (20).

EMA
(Foto: Twitter)

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.