U tradicionalnom Maršu nezavisnosti na 99. godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Poljske u subotu je ulicama Varšave prošlo, prema procjeni policije, 60 000 radikalnih nacionalista. Marš se ove godine održavao pod parolom "Mi hoćemo Boga", uz transparente "Bijela Europa bratskih naroda", "Europa će biti bijela ili bez ljudi" uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri udri u liberalizam", "Bog, čast, domovina", "Smrt neprijateljima domovine", "Poljska bijela katolička".

Uz zapaljene baklje, petarde i vatromet pred početak Marša nezavisnosti, gosti istomišljenika poljskog ekstremističkog Narodnog radikalnog bloka koji je organizirao marš, koji su došli iz Slovačke i Italije pozvali su Europljane da se udruže protiv, kako su rekli, neomarksista iz Europske unije i islamista navodeći da "Europa mora biti kršćanska i bijela ili će propasti", javlja N1.

Bog, čast i domovina

"Primitivna kultura i vjera islamista ne može biti ravna našoj europskoj kršćanskoj kulturi. Vi ste predvodnica cijele Europe, braćo. Svi islamisti neka vide da ovdje nisu dobrodošli. Branit ćemo naše slavenske žene i djecu. Branit ćemo našu kršćansku vjeru. Bog, čast i domovina", kazao je masi pred početak marša Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka, koja je prije tjedan dana doživjela dana potpuni debakl na regionalnim izborima i sada ima samo dva regionalna zastupnika.

Na Maršu nezavisnosti kojem su konzervativne poljske vlasti stranke Pravo i Pravda ove godine odobrile privilegirani status tzv. ciklične manifestacije za naredne četiri godine tijekom kojih su prema zakonu zabranjeni svi protuskupovi na udaljenosti od 100 metara, čule su se parole protiv ljevice i skandiranje "Na drveću umjesto lišća visjet će tijela komunista", protiv pripadnika LGBT zajednice, a ove godine prvi put i radikalne antiukrajinske parole.

"Molite za islamski holokaust"

Na jednom je transparentu pisalo "Molite za islamski holokaust", a viđena je i falanga, simbol radikalne desnice iz 1930-ih.

Državna televizija TVP događaj je opisala kao "veličanstven marš domoljuba" koji je privukao "uglavnom obične Poljake koji su došli izraziti ljubav prema Poljskoj, a ne ekstremiste". Jedan od tih "domoljuba" koji je stao pred njihove kamere rekao je da maršira kako bi "skinuo Židove s pozicija moći", javlja Guardian.

Marš je osiguravalo preko 6000 policajaca koji su dobili pojačanja iz regije, a na ulice su u antifašistički Marš slobode i ravnopravnosti, suprotno ekstremistima, izašle drugom trakom, također centrom grada, tisuće Varšavljana s transparentima: "Za vašu i našu slobodu" ili "Poljska bijela samo zimi" sa zastavama Europske unije, a njihov Marš uz zvukove glazbe i veselo skandiranje podsjećao je na karnevale.

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak rekao je kako je marš bio "prekrasan prizor" na koji su "ponosni".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.