Foto: YTNajveći europski trash party, kako ga mnogi vole nazivati, uzburkao je milijunsku publiku i prije samog finala predstavljajući se kao naj gay-friendly festival dosad, što je finski lezbijski poljubac i potvrdio.

U slučaju da niste upoznati s Eurosongom, recimo samo da je lansiran 1956. godine, upoznao svijet s ABBA-om 1974., uspješno je brendirao kičaste pjesme i glamurozne haljine, a u vrlo kratkom periodu osvojio stotine milijuna vjernih obožavatelja iz cijelog svijeta.

Prvu polufinalnu večer otvorio je dječji zbor otpjevajući prošlogodišnju pobjednicu „Euforiju“, a u završnici će izvesti skladbu ABBA-inih Bjorna i Bennyja skladanu samo za Eurosong. Predstavnici svih 26 država koje su izborile finale, po uzoru na Olimpijske igre, ući će u Malmö Arenu noseći svoje zastave.

Sudeći prema kladionicama, najveći favorit za pobjedu je Danska. Iza nje se nalaze Norvežani, dok su Ukrajinci na trećem mjestu. U prvih pet bi se trebale smjestiti Azerbajdžan i Rusija.

Finski poljubac izazvao skandal (u Turskoj)

Pravi skandal izazvala je finska izvođačica Krista Siegfrids koja je, pjevajući „Marry Me“, u jednom trenutku poljubila jednu od svojih plesačica i izazvala ogroman pljesak i povike podrške iz publike.

Dvadesetsedmogodišnja pjevačica izjavila je uoči Eurosonga kako je njezina pjesma oblik protesta prema nedavnoj odluci finskog parlamenta da ne izglasa bračnu jednakost. Također se nada da će gej populacija glasati za nju.

"To je pjesma o ljubavi i toleranciji. U Finskoj nema bračne jednakosti i to je pogrešno, a ja želim pokazati što o tome mislim", istaknula je.

A što o tome misle Turci pokazalo se iste večeri, kada je izvedena pjesma. Njihova je nacionalna televizija odlučila zabraniti izravan prijenos večerašnjeg finala upravo zbog lezbijskog poljupca. Smatraju da je on "političke naravi" i da "krši pravila Eursonga" koja kažu kako „nijedna izvedba ne smije sadržavati tekst, govor ili ples koji šalju političku poruku“.

Siegfrids je odmah odgovorila na optužbe kazavši da „svatko ima pravo poljubiti se na ovaj način. To nije nikakav tabu, to je show i taj show je o ljubavi, a ljubav je predivna u bilo kojem obliku“.

Obožavatelji i aktivisti stali na Kristinu stranu

All Out je odmah pokrenuo virtualnu peticiju zahtijevajući od predsjednika Europske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union) da ovo definira kao problem i „omogući da Eurosong večeras prenese poruku jedinstva i ljubavi, a ne da cenzurira Kristinu izvedbu“.

Peticijom je do sada prikupljeno 32,569 potpisa.

Kako bilo, znamo da HTV nije zabranio prijenos i da ćete slobodno moći uživati u najvećem trash partyju godine, od 21 sat. Izravni prijenos možete pratiti i na službenoj web stranici festivala.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.