Foto: Wikimedia Commons

Unatoč otporu protivnika bračne jednakosti koji su je u zadnji čas željeli spriječiti peticijom, luksemburški je parlament u srijedu velikom većinom (56-4) izjednačio prava istospolnih i heteroseksualnih parova.

"Ovo je sretan dan za Luksemburg i sve koji se zalažu za jednaka prava, bez obzira na spolnu orijentaciju ili rodni identitet. Ovaj će zakon omogućiti lezbijkama i gejevima u našoj zemlji vjenčanja s osobama koje vole i ojačat će temeljna prava svih, porukom jednakosti i nediskriminacije", komentirao je Boris Dittrich, direktor LGBT programa Human Rights Watcha.

Zastupnica stranke Zelenih, Viviane Loschetter, također je zadovoljna odlukom. "Ovim zakonom nismo odbacili vrijednosti našeg društva; samo smo dali jednaka prava lezbijkama i gejevima. Formalno smo priznali oblik veze koji postoji oduvijek", izjavila je za Pink News.

Luksemburg je tako postao jedanaesta europska država koja je svojim LGBT sugrađanima omogućila prava jednaka onima iz heteroseksualnog braka, uključujući i pravo na posvajanje djece. Zakon bi trebao stupiti na snagu početkom 2015. godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.