Foto: lordoftheflies.org
Studenta
Matthewa Sheparda ubili su Russell Henderson i Aaron McKinney, 12. listopada 1998. godine, tako što su ga mučki pretukli pištoljem, izudarali nogama i rukama, te ga nakon višesatnog iživljavanja privezali uz ogradu i takvog ostavili da umre.

Sve se to dogodilo samo zato što je Matthew bio gej. 

Matthew Shepard rođen je u Casperu, država Wyoming. Kad je ubijen, bio je na prvoj godini magistarskih studija političkih nauka na Sveučilištu Laramie.

U nedjelju uvečer, 11. listopada 1998. godine Matthew je u baru sreo kolege Russela i Aarona i zamolio ih da ga odvezu kući. Neposredno nakon toga oni su ga opljačkali, pretukli i zavezali za ogradu u blizini grada i tu ostavili. Zavezan za ogradu visio je 18 sati dok nije naišao biciklist koji je pozvao policiju.

Sheppard je preminuo 12. listopada u 12:53 h od teških povreda glave.

Russell Henderson i Aaron McKinney osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora i nikad nisu bili optuženi za zločin iz mržnje.

Tijekom suđenja u gradu su bili česti protesti. Baptistički pastor Fred Phelps i njegova obitelj su skandirali: "Matthew Shepard trune u paklu", "Bog mrzi pedere", sve legalno, jer država Wyoming ne prepoznaje govor mržnje ukoliko se okupljanje opisuje kao "religijsko".

Istodobno, Romaine Patterson i ostali Matthewovi prijatelji, odjeveni u bijele kostime s velikim bijelim krilima na leđima, okruživali su Freda Phelpsa i njegovu grupu tako da ih nitko nije mogao vidjeti. Otad, vrlo često, svaka Phelpsova akcija završava antiprotestom "anđela".

Njegova je smrt potresla cijelu Ameriku. Na njegovoj sahrani bila je i Ellen DeGeneres, a tadašnji predsjednik Bill Clinton je američkom Kongresu predložio da u zakone o zločinu iz mržnje uvrsti seksualnu orijentaciju. Clintonova inicijativa nikad nije prošla. O Shepardu su snimljena tri filma: "The Laramie Project", "The Matthew Shepard Story" i "Anatomy of a Hate Crime" i napisano je na nekoliko pjesama posvećenih njemu, između ostalih i "American Triangle" Eltona Johna, "Above the Clouds" Cyndi Lauper, "Scarecrow" Melisse Etheridge i mnoge druge, a njegovo ime postalo je sinonim za žrtve homofobije.

Judy i Dennis Shepard, Matthewovi roditelji, uključeni u gej i lezbijski aktivizam, osnivači su i voditelji Zaklade Matthew Shepard koja podržava, stvara i financira projekte, naročito studentskih i srednjoškolskih udruženja, koji rade na stvaranju sigurnih prostora, podrške ili edukacije za prihvaćanje LGBT osoba.

Ovim putem, na desetogodišnjicu smrti Matthewa Sheparda, želimo iskazati solidarnost sa svim žrtvama homofobije u svetu i podržati i ohrabriti sve osobe u regiji i u svijetu koje čitaju ovaj tekst, da svoje dostojanstvo i integritet brane istupanjem, zalaganjem i prijavljivanjem svake homofobije, bifobije, transfobije i nasilja prema LGBT osobama.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.