Matthew Shepard, mladić kojeg su prije dvadeset godina ubila dvojica homofobnih zločinaca i kojeg roditelji nisu mogli pokopati zbog straha da mu isti takvi ne bi vandalizirali grob, sahranjen je u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Podsjetimo, Sheparda su 6. listopada 1998. Russell Henderson i Aaron McKinney nedaleko gradića Laramiea u Wyomingu pretukli pištoljem, izudarali nogama i rukama, te ga nakon višesatnog iživljavanja privezali uz ogradu i takvog ostavili da umre. Zavezan za ogradu visio je 18 sati dok nije naišao biciklist koji je pozvao policiju, no bilo je prekasno – 21-godišnji Shepard preminuo je 12. listopada od teških ozljeda glave.

Na njegovu pogrebu pojavili su se pripadnici radikalne baptističke Crkve Westboro, poznate po patološkoj mržnji prema LGBT osobama, i to s transparentima na kojima su bili istaknuti krajnje degutantni natpisi poput "AIDS liječi pedere", "Pederi-kršćani ne postoje", "U raju nema pedera" i slični.

I tijekom suđenja Hendersonu i McKinneyu u gradu su bili česti protesti. Baptistički pastor Fred Phelps i njegova obitelj su skandirali, "Matthew Shepard trune u paklu", "Bog mrzi pedere"...

Njegova je smrt potresla cijelu Ameriku. Tadašnji predsjednik Bill Clinton je američkom Kongresu predložio da u zakone o zločinu iz mržnje uvrsti seksualnu orijentaciju. Clintonova inicijativa nije prošla. O Shepardu je snimljeno nekoliko filmova: "The Laramie Project", "The Matthew Shepard Story" i "Anatomy of a Hate Crime" i posvećeno mu je nekoliko pjesama, između ostalih i "American Triangle" Eltona Johna, "Above the Clouds" Cyndi Lauper, "Scarecrow" Melisse Etheridge i mnoge druge, a njegovo ime postalo je sinonim za žrtve homofobije.

mshephard

Strahujući da će mu grob biti vandaliziran, Shepardovi roditelji uzeli su urnu u svoju kuću gdje je bila sve do ispraćaja u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu koji je vodio Gene Robinson, prvi biskup homoseksualac u Episkopalnoj crkvi:

"Matt je bio sretniji od većine mladih homoseksualaca te 1998. Imao je roditelje i brata koji su ga voljeli", rekao je Robinson u emotivnom govoru. Zahvalio je njegovim roditeljima što su taj "užasan događaj pretvorili u nešto dobro".

Naime, Judy i Dennis Shepard, Matthewovi roditelji, osnivači su i voditelji Zaklade Matthew Shepard koja podržava, stvara i financira projekte, naročito studentskih i srednjoškolskih udruženja, koji rade na stvaranju sigurnih prostora, podrške ili edukacije za prihvaćanje LGBT osoba. Također, predsjednik Barack Obama je potpisao zakon koji nosi njegovo ime i kojim su federalni zakoni protiv mržnje prošireni na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

shephard_roditelji
Judy i Dennis Shepard

Robinson je upozorio da su prava LGBTQ Amerikanaca ponovno ugrožena: "Upravo sad meta je transrodna zajednica", rekao je biskup referirajući se na najave da administracija Donalda Trumpa razmišlja o tome da rod definira kao čisto biološku kategoriju.

"Postoje snage koje bi ih izbrisale iz Amerike, uskratile im pravo da se definiraju sami. Moramo biti uz njih", rekao je i izazvao pljesak okupljenih. Završio je dirljivom porukom: "Matte, mirno počivaj ovdje. Sad si siguran. I da, dobrodošao kući."

Pogreb Matthewa Sheparda uživo je prenošen na nacionalnoj televiziji i internetu. Inače, rijetka je počast biti sahranjen u kripti katedrale. Ondje je posljednje počivalište pronašlo samo 200 ljudi, uključujući bivšeg američkog predsjednika Woodrowa Wilsona i gluhoslijepu aktivistkinju Helen Keller.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.