Na putu do sabornice gdje će se uskoro naći na dnevnom redu naših parlamentaraca, predloženi Zakon o životnom partnerstvu dobio je jednoglasnu potporu saborskog Odbora za zakonodavstvo.

Ministar uprave Arsen Bauk na sjednici Odbora ponovio je kako je taj zakon demokratski kompromis između suprotstavljenih stajališta koji životno partnerstvo i bračnu zajednicu razlikuje samo u dvije stvari – u nazivu i u pravu na posvajanje, a izvijestio je i kako su dva pravilnika koja prate zakon već na javnoj raspravi, pa očekuje da će provedba zakona biti moguća u najbržem roku, javlja tportal.

Bilo je i govora o pravu na priziv savjesti matičara, a Peđu Grbina (SDP) je zanimalo kakav stav prema tome ima Ministarstvo uprave. Ministar Bauk ponovio je ono što nam je kazala i njegova pomoćnica, Jagoda Botički: "Priziv savjesti ne postoji ni u jednoj zemlji, osim u Južnoafričkoj Republici. U Nizozemskoj je propisano da ondje gdje su dva matičara jedan može odbiti registrirati partnerstvo, ali ondje gdje je jedan matičar - on mora odraditi svoj posao, a svaki novi nema pravo odbiti registraciju partnerstva".

Marija Lugarić (SDP) podsjetila je da su izvanbračnim zajednicama dana prava kao u braku i te smatra da se i neformalno životno partnerstvo treba izjednačiti s pravima izvanbračnih zajednica.

Josip Kregar (nezavisni) smatra da treba potpuno izjednačiti brak i životno partnerstvo, čak i u nazivu, te da treba dopustiti i posvojenja. "Vi ovo zovete konsenzus, ali ja to vidim kao rezultat trenutačne situacije, odnosno tek kao postupak učenja, te očekujem da će društvene promjene i razina svijesti dovesti do potpunog izjednačavanja prava", rekao je Kregar.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.