Na uglednoj listi 25 najutjecajnijih tinejdžera u 2014. magazina Time našla se i 14-godišnja transrodna tinejdžerica Jazz Jennings.

I prije 14. rođendana ta je iznimna djevojčica već dospjela na listu "Out 100" magazina Out i Advocateovu listu "40 Under 40". Pozornost javnosti privukla je prije tri godine, u emisiji The Rosie Show na OWN-u, kad je obznanila da je rođena kao dječak, a od pete godine počela živjeti kao djevojčica. Godinu poslije intervjuirala ju je i slavna Barbara Walters.

Otad je postala tiha zagovarateljica prava transrodnih osoba, a ove je godine napisala i polubiografsku knjigu "I Am Jazz", s namjerom da drugima pomogne razumjeti transrodne osobe poput nje. Kako sama kaže, nada se da će tako pomoći educirati transrodnu mladež i njihove obitelji te ljudima poručiti kako trebaju prihvatiti jedni druge jer smo svi dio istog društva. "Imam mozak djevojčice, ali tijelo dječaka. To se zove transrodnost. Takva sam rođena", napisala je u knjizi.

Bezrezervna podrška roditelja

Jennings je imala sreću jer je odrastala s roditeljima, Jeanette i Greg, koji su je oduvijek podržavali. Oni su zatražili savjet pedijatra kad ih je njihov, tada dvogodišnji sinčić, upitao "kad će doći dobra vila s čarobnim štapićem i odnijeti njegove genitalije".Tri godine kasnije dijagnosticiran mu je poremećaj rodnog identiteta i otad živi kao djevojčica.

"Jeanette i ja smo potpuno suglasni oko toga kako trebamo odgajati Jazz. Ne potičemo je, već podržavamo i samo slušamo što nam govori", ispričao je tata Greg za ABC News. Jazz trenutačno uzima hormonalne terapije, a na operaciju promjene spola moći će tek kad navrši 18 godina.

Foto: OWN

Jeanette i Greg Jennings nikad nisu dvojili hoće li podržati svoje dijete

Jeanette je u međuvremenu osnovala zakladu TransKids Purple Rainbow kako bi pomogla drugim roditeljima u sličnoj situaciji, no priznaje da im nije bilo lako: "Žao mi je što više nemam sina. Gledam fotografije i kućne videouratke i shvaćam da tog djeteta više nema. Ali zato smo dobili jednu prekrasnu osobu", kazala je.

"Djeci govorim da budu pozitivni i vjerni sebi. Ako ih roditelji ne podržavaju, kažem im da pronađu prijatelja ili odraslu osobu koja će im pomoći. Katkad poželim reći njihovim roditeljima: biste li radije imali mrtvog sina ili živu kćer?", poručila je Jazz u razgovoru za Houston Chronicle u rujnu.

Godina koja se bliži kraju bila je značajna za transrodne osobe. Od zvjezdane slave Laverne Cox do bestselera New York Timesa Janet Mock, Redefining Realness, izgleda da se percepcija transrodnih osoba kreće u pozitivnom smjeru. A glasovi mlađe generacije poput Jazz Jennings dodatno podižu svijest jer ona predstavlja i glas budućnosti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.