Glasoviti vodič za putovanja, Lonely Planet, sastavio je svoju listu 10 naj gay-friendly mjesta na svijetu, a njih čak šest nalazi se u Europi.

Prvo mjesto dodijeljeno je danskoj metropoli, Kopenhagenu. Jedan od razloga, dakako, jest taj što je Danska davne 1989. postala prva država na svijetu koja je ozakonila civilna partnerstva. Osim toga, Kopenhagen je dom najstarijega gej bara na svijetu, Centralhjørnet, otvorenog još u pedesetim godinama prošlog stoljeća.
 
Osim toga, kako kažu u Lonely Planetu, Kopenhagen se može podičiti i provokativnom modnom scenom, sjajnim koktel-barovima, odličnim gay-friendly smještajem te prepunim kalendarom događanja, što ga čini najboljim svjetskim gradom za gej populaciju.
 
Odmah iza Kopenhagena našao se Novi Zeland. Godine 1998. Novi Zeland postao je prva država s epitetom gay/lesbian friendly u području turizma i poslovanja, a to je trend koji je danas prepoznat globalno. Od ozakonjenja istospolnih brakova 2013., Novi Zeland aktivno promiče gay-friendly turizam.
 
Botanički vrtovi u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda (Foto: Flickr)
 
Toronto je, prema Lonely Planetu, treće naj gay-friendly mjesto na planetu. Tamo je održan ovogodišnji WorldPride, a četvrt Village kulturna je jezgra grada, s brojnim galerijama, kazalištima i gay-friendly lokalima.
 
Na popisu su se još našli Palm Springs, Sitges, Berlin, grčki otoci Mikonos i Skiatos, New York, Reykjavik i Montevideo.
 
Plaža Pocitos Pano u Montevideu (Foto: Pocitos Pano/Wikimedia Commons)
 
Autori popisa potonji su nazvali "kontroverznim izborom" s obzirom da su mnoge države Srednje i Južne Amerike uglavnom konzervativne, no Urugvaj je daleko najprogresivniji. Prošle je godine postao druga Latinoamerička država koja je ozakonila istospolne brakove, a homoseksualnost je dekriminalizirana od 1934. Unatoč tome, napominje se kako se "pretjerana prisnost u javnosti" ipak ne preporučuje.
 
Kompletan popis naj gay-friendly mjesta na svijetu možete pročitati ovdje.
 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.