Nakon što se poznati modni dvojac Dolce&Gabbana prije nekoliko mjeseci našao na udaru žestokih kritika zbog izjava o "sintetičkoj djeci" gej parova i "iznajmljivanju maternica", sad je uslijedila javna isprika.

Govoreći o izjavama koje je u ožujku dao za talijanski časopis Panorama, Domenico Dolce je u razgovoru za Vogue rekao: "Jako mi je žao, nisam namjeravao nikoga uvrijediti".

Posljedice njegovih izjava, obzirom da su došle od gej dizajnera, koji je katolik i Sicilijanac, poprimile su poprilične razmjere, jer ovo je godina koja će ostati zapamćena kao jedna od najupečatljivijih za LGBT zajednicu - od velike pobjede bračne jednakosti na referendumu u katoličkoj Irskoj, preko odluke američkog Vrhovnog suda o priznanju istospolnog braka u čitavom SAD-u, pa sve do autanja Brucea Jennera kao transrodne žene Caitlyn.

Sir Elton John, otac dvoje djece začete umjetnom oplodnjom, koja su rođena zahvaljujući surogat-majčinstvu, napao je ovaj modni dvojac na društvenim mrežama i pozvao na bojkot njihovih proizvoda, u čemu su ga podržale/i Martina Navratilova, Madonna, Ricky Martin, Victoria Beckham i brojni drugi. Liberalnoj je zajednici bilo teško shvatiti zašto bi netko, tko je i sam homoseksualac, o gej roditeljstvu pričao na tako ružan način, kao da podcjenjuje mogućnost roditeljstva za istospolne parove.

Dolce je izrazio žaljenje i rekao kako razumije koliku bol su njegove izjave nanijele: "Doista sam duboko promislio o svemu, često sam o tome pričao sa Stefanom i shvatio koliko su moje riječi bile neprimjerene, stoga se ispričavam. To su samo djeca, ne trebamo ih etiketirati". Priznaje kako bi svi trebali imati mogućnost stvoriti obitelj uz pomoć znanosti: "Mislim da je to individualna odluka. Ne znam sve o umjetnoj oplodnji, ali volim kad su ljudi sretni. To je poput lijeka, znanost je tu kako bi pomogla ljudima", rekao jeDolce.

Stefano Gabbana je ovome dodao: "Kad me pitaju jesam li želio biti roditelj, kažem 'da, naravno, zašto ne?', ali to nije moguće u Italiji. Razmišljao sam otići u Kaliforniju, ali dijete ne bih mogao dovesti u Italiju, jer bi mi trebala putovnica djetetove majke. Raspitivao sam se i o posvajanju, no to je u Italiji teško ostvarivo i za hetero parove, zamislite kako je tek kad si gej!".

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.