Ted Spring i Paul Pollard ovog su tjedna proslavili 55 godina veze, a upravo se za njih smatra da su u najdugovječnijoj gej vezi u Velikoj Britaniji. 78-godišnji Spring i 77-godišnji Pollard kažu kako su sretni baš kao i prvog dana kad su se upoznali.

Slaveći ljubav koja traje više od pola stoljeća, Ted Spring i Paul Pollard su se prisjetili što su sve prošli i koliko su napredovala LGBT prava u tih 55 godina. Upoznali su se 1960. u hotelu Lockyer, koji je bio jedan od samo dva gej bara u Plymouthu u to vrijeme.

Bila je to ljubav na prvi pogled, kaže Ted za Plymouth Herald: "Od prvog trenutka kad sam ga vidio znao sam da bih s njim mogao provesti čitav život".

U to je vrijeme homoseksualnost u Velikoj Britaniji još bila nezakonita, pa su Ted i Paul morali tajiti svoju vezu idućih sedam godina, no zbog homofobičnog društva i nakon toga im je često bilo teško u javnosti iskazivati osjećaje.

"Samo sam se želio osjećati normalno", priznaje Ted, koji je u to vrijeme bio u mornarici.

Priča kako je u prošlosti bio u vezi i sa ženama, čak je s jednom bio i zaručen, no nikad se nije osjećao dobro u tim vezama. Nakon susreta s Paulom, kaže Ted, za njega se sve promijenilo.

"Oduvijek sam se plašio gej života, ali Paula jednostavno za sve to nije bilo briga i stalno bi mi govorio 'Što je u tome loše? Koga zanima što drugi misle?' ", priča i dodaje kako mu je upravo Paul pokazao kako je ljubav lijepa bez obzira koga voliš i priznaje kako nakon 55 godina veze "nikad nije bio sretniji".

"Još uvijek se borimo s predrasudama"

Iako društvo danas gleda puno drugačije na LGBT prava, Ted smatra da je bilo bolje odrastati u vrijeme dok je homoseksualnost bila zabranjena.

"Društvo se doista jako promijenilo, ali iskreno mislim da je bilo bolje kad su naše veze bile nezakonite. Svi smo bili poput neke velike obitelji, znali smo se međusobno i točno smo znali na koja mjesta možemo izlaziti. Posjećivali smo se i nedjeljom išli jedni drugima na čaj, a subotom smo išli na piće u hotel Lockyer", nostalgičan je Ted. 

 

"Puno toga je danas drugačije, društvo se jako promijenilo, ali još se uvijek borimo s predrasudama. Veliki broj ljudi još uvijek bi trebao promijeniti svoje mišljenje kako bi još veći dio društva mogao živjeti svoje živote", poručuje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.